Brání se hlavně tím, že za případem stálo zejména nešťastné rozhodnutí trenéra Jiřího Stožického.

Celá kauza začala tím, že Stožický nasadil do dvou juniorských zápasů o dvě věkové kategorie mladšího hráče ze starších žáků, což je proti pravidlům. Florbalová disciplinární komise začala posléze případ vyšetřovat a Stožický, v tuto chvíli stále vysoký funkcionář ČFbU, skutek popřel. Po zhodnocení fotografií, videozáznamů a výpovědí zúčastněných dospěla komise k rozhodnutí, že k uvedenému přeci jen došlo a udělila, dalo by se říci, exemplární tresty.

Krom vysoké pokuty 50 tisíc korun byly uvaleny dočasné zákazy činnosti pro samotného hráče, vedoucí týmu Anetu Slanou a trenéra Jiřího Stožického. Celý tým byl navíc vyloučen z letošní soutěže.

K rozhodnutí komise se klub odvolá. „Vedení FBC předá celý podnět Odvolací a revizní komisi ČFbU s žádostí o přehodnocení neúměrného trestu, který je zároveň i jeden z nejtvrdších v historii českého florbalu," říkají představitelé českolipského florbalového klubu.

Českolipští florbalisté budou požadovat zmírnění udělených trestů. Chtěli by dosáhnout toho, že bude úplně zrušen trest neoprávněně nastoupivšího chlapce.

„Jedná se o chlapce ve věku 14 let, který, stejně jako drtivá většina jeho vrstevníků, nezná do detailu řády ČFbU. Svou rozumovou vyspělostí není schopen posoudit oprávněnost či neoprávněnost nastupování v jednotlivých věkových kategoriích, natož zvažovat z toho vyplývající důsledky," zdůvodňuje klub svou námitku a dodává, že v těchto kategoriích hrají především děti, pro něž je trenér hlavní autoritou a nebývá zde prostor pro nějaké diskuze.

Dále klub žádá o navrácení juniorského týmu do baráže o juniorskou extraligu a přehodnocení peněžité pokuty, která by byla pro klub těžkým zásahem do jeho omezeného rozpočtu.

Florbalisté na druhou stranu akceptují tresty pro vedoucí týmu Anetu Slanou a trenéra Stožického, ovšem podotýkají, že Slaná se vědomě v kauze ničím neprovinila a dotyčného hráče prý ani neznala.

Za vše může trenér

Veškerá vina tedy padá na bedra trenéra Jiřího Stožického.

„Rád bych se omluvil klubu FBC Česká Lípa za poškození jeho dobrého jména a samotnému hráči za způsobené potíže. Rozhodnutí bylo pouze na moji odpovědnost, netušil jsem, jaké může mít nasazení čtrnáctiletého hráče do juniorského utkání následky. Vše mě mrzí nejen vůči klukům, se kterými jsme společně prožili úžasnou sezónu a díky mému rozhodnutí si nemohou vychutnat zaslouženou třešinku na dortu, ale i všem fanouškům a podporovatelům klubu, kteří za ním stojí," vyjádřil se ke kauze Jiří Stožický, který trest akceptuje a je připraven vzdát se funkcí v ČFbU. Klub jej navíc odvolá z působení v mužském A týmu a dalším působení v kategorii juniorů a dorostenců.