Své tradiční sezonní obyvatele má od středy opět Jablonné v Podještědí. Do hnízda na zdejším pivovarském komíně přiletěl čapí samec, druhý den ráno se k němu připojila i čapí samička. „Jsou tady každý rok a pravidelně tu také vyvádějí mláďata. Z naší vyhlídkové věže máme unikátní pohled do jejich hnízda,“ popsala Šárka Ryklová z městského informačního centra v Jablonném.

Čapí pár z Jablonného zřejmě nemá žádný čip, takže ornitologové nemohou určit, z jakého zimoviště se do Jablonného vrátil. „Obecně ale víme, že zdejší čápi odlétají zimovat až do Jihoafrické republiky, musí tedy překonávat vzdálenost kolem deseti tisíc kilometrů,“ říká Miroslav Honců z přírodovědného oddělení Vlastivědného muzea a galerie.

Nejsou první

Podle něj není čapí pár z Jablonného letošním prvním čapím párem na Českolipsku. „Ve Velkém Grunově jsme zaznamenali hnízdění čápa již 30. března, a ze Stvolínek je máme hlášeny ještě o tři dny dříve,“ objasnil Miroslav Honců.

To, že do Jablonného přiletěl nejprve čapí samec a až druhý den po něm samička je tradiční čapí rituál. Doba mezi příletem samce a samice býva někdy dlouhá i dva týdny. Čápi v Jablonném pravidelně na jaře vyvádějí mladé. Vloni samička snesla dokonce pět vajec, všechna mláďata ale vždy nepřežijí.

Na Českolipsku zůstávají čápi zhruba do konce léta. Zpět na zimoviště odlétají už na konci srpna, nejpozději v polovině září, a to i přesto, že by tu ještě našli potravu. „Kromě žab, tradiční potravy, jsou schopní si totiž ulovit třeba i hraboše na poli,“ říká Miroslav Honců.

Na Českolipsku hnízdí také dva až tři páry vzácných čápů černých. Ti si ale hnízda staví většinou v lesnatějším terénu a ornitologové kvůli jejich vzácnosti umístění hnízd neprozrazují.

Michael Polák