Díky nápadu a iniciativě Martina Šimončiče, místního hospodského zapojit na věži barokního kostela webovou kameru.

„Čapí rodina je místní rarita. Lidi chodí okolo, zajímají se, chtěl jsem jim dát možnost se na ně zdarma podívat kdykoliv se jim zachce," říká Martin Šimončič. Podle něj byl jediný zádrhel v tom, najít technické řešení pro případ, že se na kameru připojí více sledujících lidí. Nakonec ho vyřešil přes Youtube, který video signál z Jezvé distribuuje do světa.

Vítězný návrh: Po fajrumtu – Gabriela Králová, Lucie Chroustová (Praha).
Vyhrál abstraktní sklářský verštat. Bude stát v centru Boru

Martin Šimončič patří mezi vzácné lidi, u kterých zápal pro věc nezná mezí. Kromě novinky, sledování čápů, je znám jako nadšený pořadatel nejrůznějších akcí.

S uskutečněním myšlenky pozorovat z kostelní věže opodál hnízdící čapí pár mu velmi pomohl zdejší farář Stanislav Přibyl. Jak Šimončič zdůrazňuje, spolupráce s ním prospívá kostelu i obci. „Náš kostel byl dříve takřka nedobytný. Když se stal farářem Stanislav Přibyl, věci se daly do pohybu, začal kostel otevírat veřejnosti. Uspořádali jsme tam už několik koncertů a další chystáme. Pan farář nám dokonce v hospodě křtil pivo," vypočítává Šimončič.

Nadšenec Šimončič plánuje kameru na věži kostela ponechat i poté, co čápi odletí do teplých krajin. „Nejspíš ji pak přesměrujeme, aby zabírala okolní krajinu," říká a v hlavě se mu rýsují další nápady. „Chtěl bych uspořádat řezbářské sympozium," prozrazuje Šimonič.

Čápy v Jezvé je možné vidět on-line po zadání adresy do webového prohlížeče 1url.cz/2tkDF.