Většina poputuje do investičního fondu města, zbylých osm milionů korun město rozdělilo mezi své příspěvkové organizace. Nejvíce, téměř sedm milionů, dostanou ty nejpočetnější školy. Zbylo ale i na kulturu a sport. „Jsem velmi ráda, že jsme takto výraznou částkou mohli našim příspěvkovým organizacím přilepšit tak, aby si mohly koupit a zainvestovat to, co potřebují,“ uvádí starostka České Lípy Romana Žatecká.

Cenou čtyřicet tisíc jsou ředitelé organizací limitováni při rozvaze o naložení s částí dotace na nákup spotřebního materiálu a drobného majetku. „Školy mimořádné příspěvky podle svých požadavků využijí na vybavení tříd nebo kuchyní,“ říká mluvčí města Václav Šámal.

Žáci 1. A ZŠ Dr. Miroslava Tyrše Česká Lípa s třídní učitelkou Olgou Žárskou.
Naši prvňáci ZŠ Dr. Miroslava Tyrše Česká Lípa

Městská knihovna pořídí dětské sedáky, hrad Lipý osvětlení a ozvučení pro své akce. Kultura vylepší salonek a vestibul Jiráskova divadla. Nové divadlo to sice není, ale současnému stavu kulturního stánku to může jen prospět.

Na větší investice pak poslouží organizacím druhá část rozdělované částky.

Legendární punk - rocková kapela v čele s Lou Fanánkem Hagenem zahraje ve čtvrtek v České Lípě.
KRÁTCE: Tři sestry se valí do Crystalu. Lípa představila adventní program

„U investičních výdajů školy deklarují například nákup elektrické sklopné pánve, elektrických a plynových kotlů, myčky na nádobí, rekonstrukci umývárny, sociálního zařízení, obnovu linolea ve třídách, výměnu osvětlení v učebnách nebo opravu šatních kójí,“ dodává Šámal s tím, že příspěvková organizace Kultura zakoupí nové pódium.