Rozsáhlým sklářským centrem, jaké nemá na Českolipsku obdoby, se bude moci už do měsíce chlubit Nový Bor. Velká přestavba Ajeto Art Glass Musea na jižním okraji Nového Boru, kterou coby investor financuje spoluzakladatel sklárny Ajeto a významný novoborský sklář a designér Petr Novotný, je totiž těsně před dokončením.

„V nové přístavbě muzea jsme už instalovali vitríny pro exponáty a připravuje se kolaudace celé stavby. Měla by proběhnout do měsíce. Nespěcháme na to, muzeum v nové podobě pravděpodobně otevřeme už během léta, ale slavnostní otevření si necháme až na začátek října, kdy tu bude probíhat sklářské sympozium," uvedl pro Deník Petr Novotný.

Známý kurátor

Do nově vybudované části muzea by měly ještě během léta dorazit přes dvě stovky unikátních děl, které vytvořili sklářští výtvarníci z celého světa během slavných mezinárodních sklářských sympozií IGS, pořádaných ještě pod záštitou Crystalexu před jeho krachem v roce 2009.

Art Glass MuseumJeho přestavba začala vloni na jaře. Muzeum shromažďuje sbírku moderního skla a výtvarného umění a zve do N. Boru i zahraniční hvězdy sklářského oboru. Sídlí v rozsáhlém komplexu Ajeto. Ten vznikl na hlavní třídě v Boru podle projektu Bořka Šípka a jeho součástí je také sklářské studio se čtyřmi pecemi, restaurant, prodejní galerie i zázemí pro stáže studentů, kteří sem přijíždějí nejčastěji v rámci programu Erasmus.

Unikáty byly celá dlouhá léta vystaveny i uskladněny na zámku Lemberk. Jenže po pádu Crystalexu se staly součástí konkurzní podstaty a insolvenční správkyně tehdy celou sbírku v zájmu věřitelů Crystalexu prodala.

Díla, jejichž umělecká hodnota byla odborníky vyčíslena na více než dvacet milionů korun, tak opustila Českolipsko. A vypadalo to, že jsou pro Nový Bor navždy ztracená. Spoluzakladateli Ajeta Petru Novotnému se ale podařil husarský kousek: s majiteli, Nadací Josefa Viewegha, se dohodl na tom, že část sbírek bude do Ajeto Art Glass Musea v Boru zapůjčena.

„Všechno je už pro nás připravené. S nadací jsme se domluvili, že instalaci děl z IGS svěříme Milanu Hlavešovi, kurátoru sbírky moderního a současného skla a keramiky v Umělecko-průmyslovém muzeu v Praze," objasnil Petr Novotný. Díla pro Nový Bor už jsou podle něj vybraná. Na Hlavešovi bude aby si nové prostory v Ajeto Art Glass Museu prošel, udělal si představu, co konkrétně by se kam hodilo a ze Sázavy by se pak část sbírky dovezla. „Chceme, aby to do sympozia bylo všechno nainstalované," uzavřel Petr Novotný.

Pohnutý osud sbírky z IGS• obsahuje 1515 kusů, vytvořených sklářskými výtvarníky na Mezinárodních sklářských sympoziích IGS v Novém Boru v letech 1982 až 2006
• obsahuje díla od zhruba 500 autorů z celého světa, jejich povinností bylo 1 dílo vytvořené na sympoziu věnovat do sbírky, odborníci odhadli její hodnotu na více než 20 milionů korun, ve sbírce jsou např. díla Stanislava Libenského, Jaroslavy Brychtové, René Roubíčka či Ivo Rozsypala
• majitelem sbírky byl Crystalex, ten ale skončil v roce 2009 v insolvenci a správkyně sbírku v roce 2011 prodala Nadaci Josefa Viewegha
• sbírka byla umístěná na zámku Lemberk, v listopadu 2011 byla přemístěná do Čelákovic, odtud se přestěhovala do Sázavy na Benešovsku