Tedy přesněji skleněnou trofej ve tvaru pochodně od novoborské sklářské firmy Lasvit. „Jedná se o ručně broušené křišťálové optické sklo, které je následně zlaceno a pískováno," popisuje mluvčí novoborské firmy Václav Koukolíček.

Bolšoj těatr

V Českém domě v Soči má Lasvit také vystavený lustr „Bolšoj těatr" z kolekce Neverending Glory od Jana Plecháče a Henryho Wielguse.

Není to poprvé, co se sklo vyrobené na Českolipsku spojuje s olympiádou. Lasvit už v Českém domě v Londýně postavil unikátní skleněný světelný bar a zavěsil u něj jednu z originálních skleněných plastik. Firma se také zapojila do prezentace organizované ministerstvem průmyslu a obchodu.

„V Rusku bude situace poněkud odlišná. Soči není tak jednoduše dostupné a ani aktivity Českého olympijského výboru na místě nebudou, zdá se, takového rozsahu jako v Londýně. V případě, že se ale ještě něco změní, rádi se zapojíme," doplnil za Lasvit jeho mluvčí.

Čeští medailisté ze Soči nebudou ani zdaleka prvními sportovci, vlastnícími nějaké plastiky s pomyslnou značkou „Made in Novoborsko." Právě Lasvit vyrábí na huti sklárny Ajeto v Lindavě každoročně také trofeje pro vítěze Tour de France, nejslavnějšího cyklistického závodu světa.

Dodávka křišťálových klenotů vzniká pod taktovkou designéra Petera Olaha a šéfdesignéra Škoda Auto Josefa Kabaně. Trofeje bývají vyrobené z jednoho kusu ručně foukaného a následně ručně broušeného křišťálového skla. Každá měří na výšku přes 60 centimetrů a váží téměř čtyři kilogramy.

Federer a Štěpánek

Trofeje pro vítěze vyrábí Lasvit také pro každoroční exhibiční tenisový turnaj v Abú Dhabí, takže její křišťálové vázy už mají Rafael Nadal nebo Roger Federer, který novoborskou vázou údajně vyzdobil svůj byt v Dubaji.

Mezi tenisty má Lasvit ještě jednoho významného obdivovatele a tím je český daviscupový reprezentant Radek Štěpánek. Zakladatel Lasvitu Leon Jakimič v jednom z rozhovorů, které poskytl, řekl, že Štěpánek má doma v Praze nejméně deset váz z Nového Boru. „Jeho byt je náš malý showroom," chlubil se Jakimič.