Koncerty nejrůznějších žánrů, oblíbená neckyáda, přehlídka škol, lunapark i oddechová zóna. Dva dny nabité programem pro všechny věkové kategorie slibují tradiční slavnosti města Česká Lípa, kterými o víkendu ožije v podstatě celé centrum.

Velká sláva v České Lípě, která má především připomenout patrony města Petra a Pavla, vypukne už v pátek koncertem v bazilice Všech svatých.

Zahájí v bazilice

Při slavnostním zahájení slavností se tam publiku od 19 hodin představí orchestr divadla F. X. Šaldy z Liberce, který doprovodí Českolipský dětský i pěvecký sbor.

Hlavním programem na několika klíčových kulturních místech v centru města budou slavnosti pokračovat už od sobotního rána. Nejvíce lidí každoročně přiláká hudební scéna na velkém pódiu u obchodních domů na náměstí Dr. Edvarda Beneše.

„Celý program zahájí velký mažoretkový průvod z náměstí T. G. Masaryka. Na hlavním pódiu vystoupí nejen hvězdy české hudební scény, ale i regionální kapely," uvedla mluvčí českolipské radnice Kristýna Brožová.

Cejnar i Hurwajs

Největšími hvězdami budou Pavel Callta, Blue Effect a Radim Hladík, kapela Wohnout, Těla, milovníci taneční hudby si pak přijdou na své s Pavlem Cejnarem a jeho diskotékou.

Lákavý hudební program najdou návštěvníci slavností také od 11 do 16 hodin v prostorách klášterních zahrad. Zahrají tam Guitar Tluppa, Depech Mode revival, Hurwajs nebo Illusions.

Maraton v kině

„Městské slavnosti jsou největší akcí města v roce. Jsou určené našim občanům a program je koncipovaný tak, aby si v něm každá generace našla to své. V rámci slavností se také snažíme podporovat místní prodejce a stánkaře, u kterých si lidé koupí v rámci slavností jejich zboží nebo ochutnají jejich výrobky. Propagovat chceme také místní umělce a českolipské školy, jejichž žáci předvedou svůj um na pódiu na vodním hradě," připomněla starostka České Lípy Romana Žatecká

Na své si nakonec přijdou také Českolipané, kteří příliš neholdují hlučným radovánkám. Atraktivním protikladem lunaparku a hudebním scénám bude třeba čtení z obýváku před městskou knihovnou, lidé se mohou těšit také na 3D maraton v českolipském kině Crystal.

Celodenní šňůru filmových představení zahájí v 10 hodin Méďa Béďa a zakončí promítání filmu Drive Angry ve 20 hodin.

Ani letos nebude mezi doprovodnými akcemi chybět neckyáda na Ploučnici. Tentokrát ovšem nově pod záštitou Farní charity Česká Lípa, která chce tradiční akci vrátit její věhlas. Oprášila proto staronová pravidla a kategorie i prodloužila trasu.

Neckyáda startuje v sobotu v 10.30 u mostu pod českolipskou nemocnicí, cíl má u jezu u bývalé prádelny.

Jak Deníku řekl Jiří Gottlieber, mediální koordinátor Farní charity Česká Lípa, do netradičního klání se přihlásilo zatím 13 plavidel. Připravují se divadelníci českolipského souboru Jirásek, ale i zástupci místního klubu Progres. „Kdo přijde, ten jede. Plavidla se tedy mohou registrovat až do poslední chvíle přímo na místě," láká Gottlieber.

Slavnosti zakončí v neděli znovuotevření rozhledny na Špičáku, tu lidé mohou navštívit od 9 do 18 hodin. „V této souvislosti tak bude ve Zhořelecké ulici po celý den zakázán vjezd na modrou turistickou trasu, stejně tak v ulici K Vodárně. Veškeré přístupové trasy na rozhlednu budou značené šipkami," popsala mluvčí radnice v České Lípě Kristýna Brožová.

Radnice pak turistům doporučuje využít trasu přes louku pod kopcem, odkud se lze snadno napojit u spodní vodárny na pěšinu směrem vzhůru.

Víkendové uzavírky v centru města:√ Parkoviště u KD Crystal, kde je lunapark, je pro veřejnost uzavřené již od středeční půlnoci 24. června, a to až do neděle 28. června do 21.00
√ Parkoviště u OD Banco je pro veřejnost uzavřené od pátku 26. června až do neděle 30. 6. do 21.00.
√ Sokolská a Erbenova ulice bude neprůjezdná od soboty 27. června od 4.00 až do neděle do 6.00.
√ Po dobu městských slavností bude odkloněna městská hromadná doprava na zastávkách Sokolská, Erbenova, Moskevská a Svatého kříže. Na všech bude viditelně umístěná informace o náhradní autobusové dopravě.
√ Objízdná trasa povede po silnici II/262 ul. Děčínská a U Ploučnice a místní komunikaci ul. Purkyňova v České Lípě.