Důležitý den zažili v pátek obyvatelé čtyřiadvaceti bytů panelového domu v Mikovcově ulici v České Lípě, kousek od centra města. Počínaje pátkem začalo jejich společenství vlastníků bytových jednotek budovat vlastní plynovou kotelnu, jejímž prostřednictvím si sami budou vytápět byty i ohřívat teplou vodu. Jejich cíl je jediný: už dál nechtějí platit za drahé centrální vytápění, jsou přesvědčení, že s vlastní malou kotelnou výrazně ušetří.

„Teplárně dosud platíme zálohy ve výši bezmála 43 tisíc korun měsíčně, po celý rok, i v létě, kdy se netopí. I kdyby to bylo jen za zimu, zdá se nám to strašně moc," říká Evženie Vtípilová, předsedkyně samosprávy SVBJ Mikovcova 2245 + 2246. „A podle toho, co jsme si zjistili od společenství vlastníků v domech, kde už svoji kotelnu mají, tak víme, že díky téhle investici ušetříme a že se nám opravdu vyplatí i do budoucna."

Vloni nic, letos dva

O odpojování panelových domů od centrálního zdroje tepla se v České Lípě začíná znovu mluvit. Před dvěma lety dostal centrální systém těžkou ránu: svoje kotelny si začalo budovat hned šestnáct panelových domů v jednom jediném roce. Zásadní roli v tom sehrála společnost CPI Byty, které na českolipských sídlištích Sever a Kopeček patří bývalé „uraňácké" panelové domy a firma pro ně hledala levnější vytápění.

Zdálo se, že po hromadném odpojování paneláků CPI Byty se situace uklidní, ale úplně k tomu nedošlo. „Vloni Stavební úřad v České Lípě nevydal ani jedno stavební povolení k vybudování vlastní kotelny v panelových domech. Letos ale zaznamenal tři žádosti, dvě skončily vydáním stavebního povolení, třetí byla zastavena," uvedla za českolipský stavební úřad Kristýna Brožová, mluvčí MěÚ v České Lípě.

Situaci pochopitelně sleduje také Českolipská teplárenská. Ta logicky odporuje, že „odpojení jakéhokoliv odběru nepovažuje za dobré systémové řešení." (Co jiného by také měla říkat). Upozorňuje ale také na další skutečnosti.

„Setkali jsme se už s praktikami prodejců plynových kotlů, kteří do nabídek pro společenství vlastníků často uvádějí jako celkovou cenu tepelné energie z nové plynové kotelny pouze cenu za nakoupený zemní plyn, a to ještě chybně vypočítanou," říká Lukáš Jankovský, tiskový mluvčí skupiny MVV Energie CZ, do které patří i Českolipská teplárenská. „ K těmto nákladům je ovšem nutné ještě přičíst všechny ostatní náklady, které jsou pro výrobu a rozvod tepelné energie nezbytné. Jsou to například náklady na energii nutnou k oběhu topné vody, náklady na topnou vodu a její chemickou úpravu, náklady na revizi a údržbu a další."

Odstupné sto tisíc

Mimochodem společenství vlastníků, které se chce odpojit od centrálního zdroje tepla, musí teplárně zaplatit i jakési „odstupné". Jde o uhrazení nákladů spojených s odpojením, podle zákona je totiž hradí ten, kdo odpojení vyvolal. A nejde o úplně malou částku. Ta si liší podle typu napojení, ale obvykle se pohybuje okolo sto tisíc korun.

Podle ČLT se budováním jednotlivých kotelen zhoršuje také životní prostředí v České Lípě. „ČLT snížila emise za posledních 15 let, kdy nespaluje uhlí, na setiny až tisíciny původního stavu. Domovní kotelny ale produkují emise přímo v obydlených oblastech a emise škodlivých oxidů dusíků budou muset dýchat i lidé, kteří jsou s dodávkami tepla od ČLT spokojení," doplnil mluvčí Jankovský.

Pod svícnem je tma

Mikovcova ulice v České Lípě je z globálního pohledu zajímavým tepelným mikrosvětem. Českolipská teplárenská tu má v těsné blízkosti tří panelových domů jeden ze svých výměníků, jenž zásobuje teplem celý jeden okruh soustavy. Ale ze tří paneláků tu na centrální zdroj tepla zůstane napojený jen jeden. První už se totiž odpojil předloni, druhý dům teď začíná budovat kotelnu a kdo ví, jestli se od svých sousedů nebude nakonec inspirovat i třetí.

Dům s čísly popisnými 2245 a 2246 chce mít svoji vlastní domovní kotelnu vybudovanou do 15. ledna. „A hned od následujícího dne si už chceme topit. Sami a levněji," uzavírá Evženie Vtípilová.

Českolipské domácnosti v panelových domech zaplatí v roce 2015 za teplo a teplou vodu stejně jako v minulém roce, zhruba 712 korun za gigajoul tepla.