Za několik let bude Česká Lípa k nepoznání. Tunel pro auta, který povede nedaleko sídliště Sever pod městským parkem, a na něm se budou prohánět po cyklostezce kolaři. Nové plochy pro bydlení ukrojí kus louky za Intersparem směrem ke Špičáku nebo výrobní provozy u Dolní Libchavy. To mimo jiné obsahuje upravený návrh nového územního plánu České Lípy.

Dokument určí podobu a život v dalších letech jak v samotné České Lípě tak i jeho přidružených obcích. Na celkem 66 kilometrech čtverečních řeší především novou zástavbu.

Bydlení na louce pod Špičákem

Podle územního plánu by se tak například mělo radikálně změnit území za Intersparem směrem ke kopci Špičák. Počítá se tu s výstavbou panelových, nízkopodlažních nebo rodinných domů, obchodů a kanceláří.

ČTĚTE TAKÉ: Zachraňte Unionku, bouří se lidé v Lípě

Pro rodinné domy je vymezených například více než deset hektarů ve Staré Lípě, zhruba o polovinu méně v Žizníkově, ale stavět se bude také na takzvaných starých Ladech, Dolní Libchavě nebo Častolovicích.

Dokument řeší ale třeba také kritický nedostatek parkovacích míst na českolipských sídlištích. Ulevit tomu by měly parkovací domy. Jen obyvatelé sídliště Špičák by jich mohli mít sedm, mimo jiné podél Purkyňovy ulice, nebo ve východní a severní části sídliště.

Tunel přes městský park

Stěžejní je řešení dopravy. Ulevit přetíženému centru města by měl plánovaný severní městský okruh, který se má napojit u železničního přejezdu na Děčínskou ulici.

Trasa má neobvyklé řešení. Řidiči jedoucí od Nového Boru na okruh podle územního plánu sjedou z I/9 na sídliště Sever, projedou nově vybudovaným tunelem vedoucím pod severní částí městského parku, vyjedou na Střelnici, silnice je dovede k železniční trati a podél ní dojedou až na výpadovku na Děčín. Ta navede řidiče u Dolní Libchavy rovněž na dlouho plánovaný obchvat České Lípy. I ten je v územním plánu zahrnutý.

Nově je v něm ale také například suchá vodní nádrž na Šporce, která má před povodní chránit obyvatele Horní a Dolní Libchavy. V plánu je zahrnuté třeba i golfové hřiště v Písečné.

„Připomínky proti změnám mohou majitelé dotčených pozemků a obyvatelé České Lípy podat do pondělí 4. března na podatelnu městského úřadu," připomněla mluvčí českolipské radnice Kristýna Brožová. Zastupitelé by měli plán schválit na jaře.

„Poté poběží třicetidenní lhůta na vypořádání námitek. Právo o nich rozhodnout budou mít zastupitelé v rámci schvalování územního plánu," doplnila Kristýna Brožová.

Živý řetěz ukazuje, kam až může zasahovat možné obrovské obchodní centrum. Protesty kvůli parkovišti u Banca

Už nyní je ale jasné, že ze strany Českolipanů budou námitky proti tomu, aby parkoviště u OD Banco bylo v důležitém dokumentu vedené jako plocha pro občanskou vybavenost.

To znamená, že tam může stát za pár let víceúčelový objekt pro administrativní, kulturní a komerční využití. Protože před časem obyvatelé v anketě města odmítli plány soukromého investora na stavbu velkého obchodního domu na místě stávajícího Banca a parkoviště, vyrojily se obavy, že mu to územní plán umožní.

Kvůli tomu se od pondělí každý den scházejí u parkoviště lidé s transparenty a tvoří živý řetěz, aby dali najevo svůj nesouhlas. Jejich protestní akce má podle organizátorů vyvrcholit ve čtvrtek velkým happeningem.

Že by na velké ploše od hlavní křižovatky k Erbenově ulici měl stát velký obchodní dům, starostka Hana Moudrá (ODS) na pondělním veřejném projednávání územního plánu odmítla. „V tomto volebním období není mezi zastupiteli vůle k prodeji parkoviště, které je v majetku města," ujistila Hana Moudrá.

Přípravu územního plánu České Lípy provází od začátku v roce 2007 průtahy. Kvůli nedostatkům v dokumentaci a nedodržení smluvních termínů ze strany zhotovitele společnosti Kovoprojekta a. s. Brno práce vázly. Radnice proto vůči ní uplatnila sankce za zdržení a v jednu chvíli dokonce chtěla v krajním případě odstoupit od smlouvy.