Hádky na Severu, hluk v Hrnčířské. V České Lípě, kde žije něco málo přes 37 tisíc lidí, to po nocích žije. Strážníci městské policie často musí řešit jak rušení nočního klidu, tak hlasité hádky sousedů.

Strážníci poctivě evidují každý výjezd a díky tomu vytvořili hned dvě termomapy. Jedna zobrazuje prohřešky proti občanskému soužití, což je právnický výraz pro neshody mezi lidmi, a druhá rušení nočního klidu.

„V loňském roce strážníci městské policie řešili celkem 127 přestupků proti občanskému soužití," upozornila Eva Vlastníková, mluvčí městské policie. Jejich příčiny mohou být různé. Jedná se o napadání, nadávání, výhrůžky nebo urážky. Podle statistiky se mezi sebou lidé hádali nejvíce na sídlišti Sever.

Nerespektování nočního klidu je zase doménou okolí baru Prdel, který se nachází v Hrnčířské ulici. „Omladina se tady pere, věčně je zde rozbité sklo a někdy na nás i zvoní," potvrzuje Jana, která v Hrnčířské ulici žije. Podobné zkušenosti mají sousedi baru Luxor či Hong Kong. „Často jsou lidé hluční i na náměstí nebo na autobusovém nádraží," doplnila Vlastníková.