Rakouská banka totiž městu na jaře zvýšila úroky o 1,8 procenta. To znamená, že namísto dosavadních 3,7 milionů korun by mělo město letos zaplatit až 19,5 milionu. K tomu jde z rozpočtu dalších 12,3 milionu korun ročně na splátku jistiny.

Kvůli tomu zastupitelé v květnu schválili hledání nové banky, která by refinancovala úvěr za výhodnějších podmínek pro město. Do té doby měla radnice respektovat požadavek banky na vyšší úročení. To se změnilo. Jak informovala českolipská starostka Hana Moudrá (ODS), podle právníků nemá banka na vyšší sazbu úvěru nárok.

„Soutěž na refinancování úvěru připravujeme, ale vyšší úrok platit nebudeme. Proti tomu se budeme prostřednictvím právníků bránit. Prozatím budeme platit pouze původní částku," řekla Hana Moudrá.

Kvůli výstavbě jedenácti domů se 144 byty na sídlišti Lada vzniklo před deseti lety Bytové družstvo Lada, jehož je město od počátku členem. Stavět se začalo díky státní dotaci a 214milionovému úvěru od Kommunalkredit, který šel původně za BD Lada.

Chybí doplatit 149 milionů

Změna přišla ve chvíli, když se kvůli malému zájmu podařilo obsadit zájemci o družstevní byty jen dva domy. Kvůli tomu zastupitelé v roce 2008 rozhodli, že město převezme s byty od BD Lada také úvěr, přičemž družstevníci si měli splácet svůj díl. Zbývajících devět domů nyní tvoří městské nájemní byty.

Úročení bylo pohyblivé, odvozené od tříměsíční mezibankovní sazby PRIBOR zvýšené o 0,45 procenta, což by aktuálně představovalo úrok 0,91 procenta.

Úvěr má město splatit do konce května 2025. „K poslednímu dubnu zbývalo doplatit téměř 149 milionů korun," upřesnila mluvčí českolipské radnice Kristýna Brožová.

Na jaře ale banka oznámila změnu úroku na tříměsíční PRIBOR zvýšený o 2,25 procenta. Jako důvod uvedla zavedení globálních pravidel bankovní regulace, která má banky zajistit pro případ ztrát. Argumentuje také zvýšením nákladů, které úpravou podmínek úvěrové smlouvy chce částečně přenést na město.

„Po květnovém jednání nás kontaktovala česká právní kancelář Kruták&Partners, která tvrdí, že na zvýšení úrokové sazby nemá rakouská banka nárok. Řekli, že pro město dokážou vypracovat dokumenty s takovou argumentací, abychom se proti navržené úrokové sazbě rakouské banky dokázali účinně bránit. Budou tedy město zastupovat," upřesnila starostka České Lípy Hana Moudrá.

Ta v květnu rezignovala na své členství v představenstvu BD Lada. Důvodem je, že za město řeší s BD Lada skluz v odvádění vybraného podílu od družstevníků a pojistného v plné výši. Nového zástupce zastupitelé mezi sebou nevybrali. Město tak zastupuje v kontrolní komisi jen Jaromír Štrumfa (ČSSD).