„Poslední slova moje budou Vaše jména." Tak končí dopis na rozloučenou, který krátce před svou popravou v roce 1942 poslal z Berlína své rodině odbojář a někdejší českolipský železničář František Kožnar.V obávané věznici v Berlíně-Plötzensee ho nacisté popravili 3. listopadu 1942, v sobotu od té chvíle uplyne přesně 70 let.

Než začala německá okupace československého pohraničí, prožil Kožnar dlouhých osmnáct roků v České Lípě a patřil mezi výraznější postavy místního veřejného života. Památku muže, který byl zatčen v rámci represí po atentátu na Reinharda Heydricha, o víkendu proto uctilo také město Česká Lípa. Na dvoře radnice teď nově visí pamětní deska připomínající Kožnarovy zásluhy.

Česká Lípa si muže, který byl takovým hrdinou obyčejným člověkem, připomíná s přestávkami. Už po válce po něm v okresním městě pojmenovali ulici, pak se ale dlouho jeho jméno příliš neskloňovalo. „Až v roce 1985 mu byla na nejnovější hale bývalého podniku železničních opraven a strojíren odhalena pamětní deska. Ta ale až do letoška zůstávala ve špatném stavu a byla na ní poněkud nevhodná zmínka o době výstavby železniční haly," řekl českolipský zastupitel Jaromír Štrumfa, který už na jaře vedení českolipské radnice navrhl, aby se pamětní deska na důstojnějším místě obnovila. „Člověk, jenž zemřel za ideály demokracie, si to plně zaslouží," dodal Štrumfa.

Kožnar přišel do České Lípy jako třiadvacetiletý v roce 1920 a pracoval tu u státních drah. Hodně se angažoval ve veřejném životě. „Byl aktivním Sokolem, jedním ze zakládajících členů divadelního a ochotnického spolku Jirásek i členem správní rady Občanské záložny v České Lípě," řekl českolipský historik Ladislav Smejkal.

To, co nejvíc ovlivnilo Kožnarův život, se stalo mimo hranice České Lípy. V roce 1938 odešel do Prahy a zapojil se do odbojové skupiny železničářů. Po vyzrazení byl ale v roce 1941 zatčen a vězněn v Praze, Mnichově i Berlíně. V létě 1942 byl po takzvané heydrichiádě odsouzen k smrti a popraven ve věznici v Plötzensee stejně jako později například Julius Fučík.