Jednoduchá i složitější řešení na zlepšení života ve městě si vloni vymysleli obyvatelé České Lípy. Pod hlavičkou pilotního projektu „Tvoříme město“ si pak odhlasovali nápady, které je nejvíce zaujaly a které by měla radnice zvládnout uskutečnit během tohoto roku.

Jde o dvacet menších projektů, jejichž celková částka nepřesáhne pět milionů korun. „Nyní nemohu přesně říci, který z projektů se podaří realizovat jako první. Jsou projekty jednodušší, ale i ty, jejichž příprava zabere více času,“ konstatovala mluvčí města Kristýna Kňákal Brožová. Mezi ně patří například workoutové hřiště, bikeboxy u Sportareálu, dětské hřiště nebo veřejné osvětlení. „U těchto projektů je předpoklad, že je začneme provádět až na podzim,“ řekla mluvčí.

První z dvacítky nápadů nejrůznějšího druhu, které získaly nejvyšší počty hlasů veřejnosti, by se měly už brzy stávat realitou, součástí města. „Aktuálně probíhají schůzky autorů vítězných návrhů s pracovníky městského úřadu. Chceme se s nimi ještě poradit a konkretizovat zadávací podmínky sloužící k výběru dodavatelů, kteří návrhy v letošním roce uskuteční,“ uvedl místostarosta Martin Brož, pod jehož gesci investic spadá provedení zhruba poloviny ze všech přijatých projektů.

Požár v panelovém domě v Okružní ulici v České Lípě.
FOTO: V panelovém domě na Severu hořelo. Z českolipského bytu utíkali tři lidé

Nejvíce hlasů mezi veřejností získaly projekty na výstavbu venkovních tělocvičen. K dalším velmi úspěšným patřil úmysl zpřístupnit veřejné wi-fi na náměstí T. G. Masaryka. Značný ohlas získal podnět na obnovu historické cesty ke kostelu Mistra Jana Husa v Městském parku, stejně jako plán pro rozmístění stojanů na kola nebo veřejné osvětlení v Hrnčířské ulici. Zvítězily i záměry na vybudování dětských hřišť nebo trampolíny v Městském parku. Nad parkem pak dětské fotbalové hřiště. Na sídlišti Lada mezi ulicemi Komenského a Pražská by měla na místě bývalého pískoviště vzniknout zenová zahrada.

„Těší mě, že můj návrh zaujal. S městem jsme v kontaktu, byl zde již také technik, který nás informoval, že cestu ke kostelu letos postupně obnoví,“ řekla Marie Truncová, autorka návrhu, který se umístil na třetím místě. Do prostoru okolí kostela Mistra Jana Husa, který je i koncertním sálem, navrhla zlepšit a obnovit přístupové cesty. „Cesta by měla zachovávat a ctít přírodní charakter parku, vrátit jí původní vzhled,“ uvedla Truncová.

Vedení města slibuje, že nultý ročník nebyl zároveň poslední a že hodlá v projektu pokračovat i v budoucnu. Podle starostky města Jitky Volfové se jedná o dobrý nástroj k přímému zapojení lidí do dění ve městě, ale jde také o určitou informaci pro veřejnost, že uvedení byť drobných věcí do života nelze udělat ze dne na den, ale zabere to mnoho času a práce.

Chřipka. Ilustrační foto.
V kraji letos v souvislosti s chřipkou umřeli tři lidé

„Tento nultý ročník dovedeme až do konce. Získáme informace, připomínky a poznatky z celého průběhu projektu a na jejich základě dáme dohromady nová pravidla pro další ročník, který vyhlásíme v příštím roce,“ prohlásila starostka Volfová. Na nové vítězné návrhy z roku 2020 pak přijde řada v roce 2021. Konkrétní změny v pravidlech i výši částky, která bude pro participativní rozpočet k dispozici, se podle ujištění starostky lidé dozvědí včas.

Autorem hned dvou vítězných návrhů, které se v tomto roce dočkají uskutečnění je i místostarosta města Jaroslav Turnhöfer: „Jsem rád, že jsem si celý proces prošel jako autor návrhu a nyní mohu projekt posoudit i z pozice člena vedení města. Věřím, že i díky této výhodě se nám společně podaří sestavit nová pravidla, která projekt zase posunou o kus dál.“

Jeho první návrh řeší pokrytí prostoru náměstí bezplatně poskytovaným připojením Wi-Fi prostřednictvím příslušných modemů a routerů. „Pokrytí by mělo směřovat zejména na střední část náměstí, kde jsou vytvořena místa na sezení a směrem k budově Informačního centra,“ přiblížil Turnhöfer.

Vychází nový týdeník!
Nový Týdeník Českolipsko: Poselství před Velikonocemi i o splněném snu

Předpokládané náklady se například u tohoto návrhu pohybují pod hranicí 400 tisíc korun. Občan Turnhöfer uspěl také s námětem rozmístit po městě stojany na kola, koloběžky a podpořit tak i jiné formy mobility v rámci města . Týká se to zejména centra města, vlakového nádraží, autobusového nádraží, pracovišť městského úřadu, RTIC, základních škol, městského stadionu a sportovní haly.

V rámci nultého ročníku projektu Tvoříme město obyvatelé navrhli více než 40 nápadů a řešení. Podmínkou bylo, aby se náklady na zvládnutí jednotlivého návrhu vešly do půl milionu korun a aby město bylo schopné návrh v roce 2019 uskutečnit.