Přidá se tak k celosvětové akci na ochranu životního prostředí Hodina Země 2010. Pouliční lampy zhasnou i v několika obcích.

Do tmy se ponoří mezi 20:30 a 21:30. Městská policie posílí v České Lípě hlídky i obsluhu bezpečnostního kamerového systému, řekl její ředitel Lubomír Mery.

Policejní hlídky posílí

„Ve městě bude mezi půl devátou a půl desátou večer jezdit jedno naše vozidlo navíc,“ dodal Mery. Zvláštní opatření přijme také policie České republiky, do terénu vyšle více příslušníků než obvykle. V České Lípě jsou celoročně problémy s pouliční kriminalitou. Radnice a ani policie však nepředpokládají, že by Hodina Země 2010 vedla k jejímu zvýšení.

„O zapojení České Lípy do Hodiny Země 2010 rozhodlo vedení města, aby podpořilo celosvětové úsilí o ochranu klimatu,“ uvedla starostka Hana Moudrá. Hodinu Země 2010 pořádá organizace WWF. Letos oslovila Český svaz ochránců přírody (ČSOP), aby akci připravil v Česku.

Zhasne dvacet měst a obcí

O Hodinu Země 2010 se v České republice stará ČSOP Veronica z moravského Brna.

„Odhadujeme, že se akce zúčastní do 20 měst a obcí. Loni se do ní zapojila pouze obec Hostětín ze Zlínského kraje. Na Facebooku se letos k Hodině Země zatím přihlásilo přes 7000 jednotlivců a několik firem,“ prohlásil koordinátor Hodiny Země 2010 v Česku Matěj Hollan.Veřejné osvětlení vypnou kromě České Lípy obce Topolany, Ostopovice a Křižánky a na vybraných místech i město Nový Jičín.

Ústí nad Labem, Telč, Vimperk, Třeboň, Přibyslav, Říčany a Desná v Jizerských horách přestanou svítit na některé kulturní památky a další dominanty.
K akci se podle webových stránek www.veronica.cz připojí rovněž hotely Sheraton Prague Charles Square, Park Inn Prague, Park Inn Ostrava a firma Canon.

Veronica vyzvala k účasti na Hodině země 2010 asi 200 tuzemských měst a obcí. Zájemci se mohou stále hlásit na e-mail:matej.hollan@veronica.cz.

Autor: ČTK