Žádné dlouhé obcházení regálů, ani čekání na vrácení oblíbené knihy. Městská knihovna v České Lípě se rozhodla vyjít vstříc novým technologiím. Pro čtenáře připravila aplikace pro mobilní telefony a tablety. Přehled o svých zápůjčkách i novinkách v knihovně může mít teď každý s sebou třeba na dovolené.

„Podrobný popis ke stažení aplikace najdou zájemci na našich webových stránkách," sdělila Dana Kroulíková, ředitelka českolipské Městské knihovny. Díky mobilní aplikaci si čtenáři mohou i na cestách vyhledávat v katalogu knihovny, zamluvit si titul nebo prodloužit výpůjční dobu. „Knihu, která je zrovna v oběhu, si může zájemce zarezervovat a počkat, až na něj přijde řada," vysvětlila Dana Kroulíková. O některé tituly je velký zájem a díky mobilní aplikaci nemusí čtenář číhat v knihovně na vrácení.

Desítky rezervací

„Mezi tituly jsou takoví přeborníci, kteří už teď mají několik desítek rezervací," přiznala ředitelka Městské knihovny. Velmi žádaná je třeba trilogie Padesát odstínů.

Čtenáři nemusí hlídat, kdy je kniha zpět v regále, upozorní jej knihovna. „Jakmile je rezervovaný titul vrácen, knihovnice ho uloží stranou a obratem o tom emailem vyrozumí čekajícího čtenáře," doplnila Dana Kroulíková.

Podle ní většina čekajících přiběhne ještě ten den. Pokud si knihu nikdo nevyzvedne, vrátí se za čtrnáct dnů na polici, nebo je nabídnuta dalšímu čekajícímu.

Rezervace není jedinou možností jak využít mobilní Smartkatalog. Čtenáři tu mohou také nahlížet do svého čtenářského konta a hlídat si včasné vrácení vypůjčených knih nebo si knihy uložit do takzvaného plánu četby k budoucímu půjčení. „Aby nemuseli čtenáři pátrat v paměti, mohou si pomocí aplikace založit třeba tzv. poličku oblíbené četby," dodala ředitelka knihovny.

Jdou do toho

Aplikace funguje krátkou dobu, ale podle počtu rezervací už má své příznivce a další budou přibývat. „Mám tablet. Zatím jsem se podíval na webové stránky knihovny a líbí se mi, že si můžu na tabletu prohlédnout i obal knihy. Půjdu do toho a už kvůli rezervacím si aplikaci stáhnu," řekl Rudolf Zajda, čtenář, který podle svých slov přečte sice dvě knihy do měsíce, ale kvůli nedostupnosti občas odejde s jinou knihou, než původně chtěl.