Ty, které se narodí v českolipské nemocnici, už ale odpovědi znát budou. Tamní porodnice se totiž jako první v letošním roce připojila k projektu Život v kufříku. Cílem projektu je pro opuštěné děti i jejich adoptivní rodiče zachovat první střípky života.

Kufříky jsou určené pro děti, které opustí matka hned po porodu a ony míří do kojeneckých ústavů nebo k pěstounům. „Dětem připravujeme kufříky, do kterých je dána základní výbavička, jako první památník, první pletená souprava a botičky, fotografie ze dne jejich narození, otisky nožiček a ručiček, dárečky, které tam vloží sestřičky, doktorky a podobně,“ uvedla za Nadační fond La Vida Loca, který má projekt na starost, Martina Wojtylová Opava.

Sestřičky z českolipské porodnice a dětského oddělení převzaly od nadace desítku speciálních kufříků.Zdroj: Deník / Hámová Petra

Kufřík je pak pro děti hmatatelnou památkou na dny jejich narození. Poté v období okolo deseti let, kdy se děti začínají ptát, kdo jsou, odkud jsou, se mohou ke kufříku vrátit a vše si prohlédnout.

DÁRKY OD BABIČEK

Do projektu se zapojují babičky a dědečkové z celé republiky, kteří posílají oblečky, hračky a různé výrobky, aby byly vkládány do kufříků. „Velké díky patří také sestřičkám, které pečují o tato miminka a pečlivě zaznamenávají všechny údaje o jejich prvních dnech,“ popsala Iva Říhová, výkonná ředitelka fondu.

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa.
Uzavření rumburské porodnice zvýšilo porodnost v kraji

Českolipská nemocnice v pondělí získala deset originálních kufříků a tiskárnu na fotografie. K adopci během loňského roku zamířilo z místní nemocnice 7 dětí.