Historické síně a dlouhé chodby bývalého augustiniánského kláštera v České Lípě by měly být už brzy lépe přístupné vozíčkářům. Vlastivědné muzeum a galerie (VMG) nainstaluje nové příslušenství pro tělesně handicapované spoluobčany. Umožní to část z mimořádného třímilionového příspěvku od zřizovatele VMG, Libereckého kraje.

„Je to krásné, úžasné,“ hledá slova ředitel VMG Zdeněk Vitáček. Bezbariérové zpřístupnění expozic týkajících se Českolipska v prvním patře hlavní budovy muzea už totiž vedení instituce řeší drahnou řádku let. „Valdštejn při výstavbě kláštera na vozíčkáře moc nemyslel,“ říká s nadsázkou ředitel muzea.

Vlastivědné muzeum a galerie Česká Lípa.
Muzeum v České Lípě otevírá brány

Zvláště při větších skupinách handicapovaných návštěvníků se nyní zaměstnanci muzea dost zapotí. „Máme sice vjezd ze dvora, ale do prvního patra je vynášíme, což není úplně ideální,“ připomíná.

„Je to sice lidsky úžasné, ale z hlediska bezpečnosti práce a dalších předpisů nežádoucí,“ vysvětluje statutární náměstkyně hejtmana Libereckého kraje Jitka Volfová vyčlenění částky 300 tisíc korun na stavební úpravy muzea s tím, že v současnosti už probíhá výběrové řízení na dodavatele.

Vlastivědné muzeum a galerie Česká Lípa.
Muzeum v Lípě chystá archeologický seminář

Nedaleká pobočka VMG, Archeologické muzeum Šatlava, už bezbariérová je, ale zase jí chybí důstojné řešení zahrady objektu v historickém jádru města. Nyní se dočká obnovy za půl milionu korun. „Obnovená zahrada u Šatlavy bude mimo jiné sloužit pro venkovní archeologické expozice,“ informuje mluvčí Libereckého kraje Markéta Žitná.

Posledním podpořeným záměrem v České Lípě je obnova kdysi výstavní sgrafitové fasády takzvaného Červeného domu nedaleko vodního hradu Lipý. Dům je od roku 1965 nemovitou kulturní památkou a VMG ho využívá jako dílny a depozitáře. „Obzvlášť kulturní památky si zaslouží citlivou péči, protože to, co zachráníme teď, budou moci jednou obdivovat i naše vnoučata,“ doplňuje náměstkyně Volfová. Oprava letohrádku vyjde na 1,3 miliony korun.

Putovní výstavu spojenou s tematickým nástěnným kalendářem k oslavám kulatého jubilea, kterou připravil Liberecký kraj, si mohli poprvé prohlédnout návštěvníci Eurocentra v Jablonci nad Nisou na veletrhu Euroregion Tour.
Výstava doputuje i na Českolipsko

PŘES MILION PRO KRAVAŘE

O sto tisíc nižší částka poputuje do Kravař, kde se nachází expozice lidové architektury Vísecká rychta. Ta spadá také pod VMG. „Stávající prostory Vísecké rychty už nevyhovují počtu exponátů. Díky rekonstrukci stodoly a stavbě přístřešku dojde k jejich rozšíření,“ dodává mluvčí kraje Markéta Žitná.

Loni si krajskou cenu odnesla Květoslava Pěčková z Liberce.
V Novém Boru se bude opět děkovat dobrodincům a mecenášům

Letos Liberecký kraj vyčlenil z rozpočtu na podporu obnovy a ochrany kulturních památek celkem 21,8 milionu korun, z toho přes 12 milionů je připraveno v dotačním programu Záchrana a obnova památek v Libereckém kraji. Nejvyšší investici, 1,5 milionu korun, si vyžádá rekonstrukce střešního pláště Zámku Stvolínky. Probíhající obnova střechy kaple svatého Jana Nepomuckého ve Sloupu v Čechách vyjde na 1,4 milionu korun.