Navázal na úspěch před třemi lety, kdy se stal v České Lípě zastupitelem. "S nějakými preferenčními hlasy jsem počítal, ale že by to pomohlo k prvnímu místu, jsem opravdu nečekal. Všem za hlasy pro Piráty děkuji. Sám jsem kroužkoval sebe i lídra Ondru Kolka a doufal jsem ve dva mandáty pro Piráty," říká Tomáš Martínek.

Ve sněmovně chce především najít způsob komunikace s ostatními Piráty v kraji, ať už v České Lípě nebo v Jablonci. "Aby se mohli podílet na práci poslance a měli dostatečné informace. Chci také najít a otevřít komunikační kanály pro všechny obyvatele kraje samozřejmě včetně České Lípy," dodává Martínek.

Českolipsko v posledních čtyřech letech zastupoval ve sněmovně jen záchranář Stanislav Mackovík (KSČM), který žije v Pertolticích pod Ralskem. Jediný mandát mělo Českolipsko předtím také ve volebním období 1998-2002. Tehdy se do Sněmovny ještě volilo za Severočeský kraj a Českolipsko zastupoval pouze poslanec Pavel Plánička.

V předchozích dvou volebních obdobích měl region ve Sněmovně pokaždé vždy tři zástupce. V letech 2006 až 2010 hájili barvy okresu Cyril Zapletal, Jitka Vojtilová a Juraj Raninec. Zapletal svůj mandát v roce 2010 obhájil a místo Vojtilové a Ranince ho ve Sněmovně doplnili poslanci Petr Skokan a Marie Nedvědová. Ve volebním období 2002 až 2006 mělo Českolipsko dva mandáty, jejich nositeli byla Jitka Vojtilová a poněkud nechvalně proslulý Petr Kott.

Stanislav Mackovík, bývalý ředitel krajské záchranky zatím neví, kam budou jeho kroky dál směřovat. Rozhodně se prý ale nebude pokoušet o návrat do ZZS Libereckého kraje ani jako letecký záchranář.