Jak lákavé. Vyrazit s kolem do Českého Švýcarska nebo za hranice na německé cyklotrasy a večer se vrátit. Sportovcům z Českolipska však zatím chybí pohodlné dopravní spojení.

Nyní se začíná blýskat na lepší časy a nového cyklobusu by se kolaři mohli dočkat do dvou let. Do řešení turistické dopravy, která by lépe propojila Českolipsko s Děčínskem a německým územím, se pustili zástupci obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko a Místní akční skupina (MAS) Šluknovsko.

Výsledkem první březnové schůzky se zástupci obcí a sdružení z Českolipska je mimo jiné plán na zavedení nového cyklobusu z České Lípy do Německa.

Pohodlně tam i zpátky

„V úvahu přicházejí dvě trasy. Na jedné by autobus nabíral sportovce také v Novém Boru, Sloupu v Čechách a Krompachu," říká mluvčí Městského úřadu v České Lípě Kristýna Brožová. Cílem spoje by byl německý Oybin, kde by cyklisté mohli pohodlně jezdit po místních stezkách a večer se stejně bezproblémově dostat zpět.

Na druhé lince by se kolaři do Německa vydali přes Děčín a Hřensko do Bad Schandau. „Konkrétní zastávky a trasy bychom měli znát do tří měsíců. Od toho se bude odvíjet i rozpočet akce. Jaká by byla případná finanční spoluúčast města, bude záležet na tom, zda se podaří získat dotaci v rámci příhraniční česko-německé spolupráce," dodává mluvčí.

Autobusy uzpůsobené přepravě kol by na nové trasy mohly vyjet už v roce 2015. Českolipsko, coby oblíbený cíl cyklistů, by tak místním i návštěvníkům mohlo nabídnout další zážitky a díky lepšímu spojení přilákat nejen na místní cyklostezky nové turisty z Německa.

Využít, co už funguje

Podle Jiřího Raka z obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko, která jednání o turistické dopravě svolala, však propojení regionů kulhá i v dalších ohledech. „Problém vidím například i v malém využití už fungujících spojů a jejich propagaci turistům," podotýká Jiří Rak.

Příkladem je vlaková trať z České Lípy do Rumburku a zpět. „Kdyby se podařilo zajistit větší pravidelnost spojů a zřejmě i rozšíření kapacity pro kola během sezony, bylo by na světě ideální spojení nejen pro cyklisty na další zajímavá místa na obou stranách," dodává.