Osm let. Z novorozenců se mezitím stali žáci třetí třídy. A jedna generace dětí se za tu dobu „prokousala" od první třídy až k závěru povinné školní docházky.

Osm dlouhých let Českolipsko figurovalo ve statistikách jako okres s nejvyšší nezaměstnaností v Libereckém kraji. Od listopadu 2006 až do letošního června, kdy v porovnání podílu nezaměstnaných předskočil Českolipsko okres Liberec.

Ještě v roce 2009 přitom okres Česká Lípa figuroval také v TOP 10 okresů s nejvyšší nezaměstnaností v celé republice, jen v těsném závěsu za Ostravskem a Mosteckem. A dnes? Podle aktuálních údajů patří Českolipsku „až" 25. místo v ČR.

Počet uchazečů o práci na jedno pracovní místo:2004 - 11,2
2005- 13,9
2006 - 7,4
2007 - 4,4
2008 - 9,6
2009 - 16,4
2010 - 15,5
2011 - 14,2
2012 - 17
2013 - 15,0
Červen 2014 - 8,4

A pozor, s velkou pravděpodobností nejde jen o letní záchvěv fata morgany blahobytu. Podíl nezaměstnaných by se měl v České Lípě a okolí dál snižovat.

„Očekáváme to, protože pracovních příležitostí je nyní opravdu velké množství. Letos dokonce i vyhlížíme mladé lidi, kteří by eventuálně chtěli evidenci na úřadu práce v září využít, protože pro většinu z nich opravdu máme místa. To se v předchozích letech nedalo říci. Současný stav je velmi pozitivní," potvrzuje Marcela Ottová, pověřená ředitelka Úřadu práce v České Lípě.

Dobrý trend by podle ní nemusel zastavit ani konec léta. „Pokud nebude mít konec sezónních prací větší vliv na nezaměstnanost, než předpokládáme, tak jsem přesvědčená, že se projeví vše, co očekáváme a pozitivní trend bude pokračovat," dodala ředitelka.

Její optimismus a očekávání vychází z pádných argumentů. Českolipský pracovní úřad například v těchto dnech nabízí už více než tisícovku volných pracovních míst. „To je číslo, které v takovémto rozsahu nepamatujeme," upozorňuje Ottová.

Firem, které nabízejí ne jedno, ale hned celé desítky volných pracovních míst, je dneska celá plejáda. Aktuálně například probíhá rozsáhlá náborová kampaň Bombardieru, který akutně hledá více než 120 svářečů, protože se zdvojnásobila kapacita zakázky, na které bude dlouhodobě pracovat právě českolipský závod této kanadské společnosti.

Zásadní pomoc přijde ze Zákup

Zásadní rozšíření závodu a až 150 nových pracovních míst ještě do konce letošního roku právě v těchto dnech chystá také společnost IAC Group z Nových Zákup. Už během srpna se tu uskuteční dva velké náborové dny.

A téměř už tradicí je stále velký zájem o šičky ze strany českolipské fabriky americké společnosti Johnson Controls. Poptávka je v posledních týdnech dokonce tak silná (a odezva na ni ze samotné České Lípy tak nedostatečná), že vedení společnosti kontaktovalo i radnice v okolních obcích a městech. O jednání s představiteli firmy informoval například městský úřad v Novém Boru.

Podle úřadu práce se na pozitivním vývoji částečně podílí také aktivní politika zaměstnanosti. „Protože letos je prakticky stejný počet míst na veřejně prospěšné práce jako těch podporovaných společensky účelných pracovních míst. Jen za první pololetí letošního roku je to 700 míst v rámci aktivní politiky zaměstnanosti, která jsou podpořena," doplnila Marcela Ottová.

Největší krize na trhu práce na Českolipsku přišla v lednu 2009, když novoborský Crystalex oznámil hromadné propouštění bezmála 1200 lidí. Další velkou pohromou bylo hromadné propuštění v českolipském závodě Delphi Packard Electric, do té doby největšího zaměstnavatele v Libereckém kraji. V průběhu roku 2010 fabrika rozdala výpovědi tisícovce lidí a dalších 1400 jich skončilo v roce 2011. Firma svůj českolipský závod k 31. květnu 2011 v České Lípě úplně uzavřela.

Českolipsko: Zájem je také o živnostiO živnostenské listy hodně žádají lidé v České Lípě. „Lidé chtějí hlavně obchodní a volné živnosti. V době prázdnin a dovolených ale chodí o něco méně zájemců než jindy," vysvětluje Věra Wawrečková, vedoucí živnostenského úřadu Městského úřadu v České Lípě.
Volná živnost zahrnuje 80 činností, které nevyžadují odbornou způsobilost. Patří sem například opravy čalounění, výroba a oprava sportovních potřeb, her, hraček, zprostředkování obchodu nebo sklenářské práce.
Podle Českého statistického úřadu bylo v prvním čtvrtletí nejméně podnikatelů na Semilsku. Naopak nejvíce podnikajících lidí je na Liberecku. Druhé místo zaujímá okres Česká Lípa. „Od konce minulého roku do konce června u nás přibylo několik desítek podnikatelů," potvrdila Věra Wawrečková. „Jejich celkový počet se pohybuje kolem hranice čtrnácti a půl tisíce."
V celém Libereckém kraji působilo v prvním letošním čtvrtletí 93 575 podnikajících fyzických osob. To je o 856 více než za stejné období v loňském roce. Nejvíce lidí podniká v maloobchodu, velkoobchodu, průmyslu, stavebnictví, ale i ve stravování a pohostinství.
Maloobchod společně s velkoobchodem zůstává oblastí, na kterou se v Libereckém kraji orientuje nejvíce živnostníků. Dohromady se jim věnuje 21,7 procenta firem. S 14,1 procenta je vysoce zastoupen zpracovatelský průmysl. Ve stavebnictví pracuje 13,4 procenta firem. V zemědělství působí 3,9 procenta podniků.