Trápení FK Arsenalu Česká Lípa pokračuje. Kromě výměny trenéra A týmu kvůli špatným výsledkům se klub stále potácí nad propastí definitivního konce kvůli nedostatku peněz.

Podzimní část ČFL se podle předsedy FK Česká Lípa o. s. Vlastimila Horáka dohraje, ale jak to bude na jaře, je ve hvězdách. „Situace je špatná. Nejsou peníze. A náš sponzor Jiří Jakoubek, ač dává spoustu peněz, neutáhne vše sám," uvedl Vlastimil Horák.

Jiří Jakoubek začal podporovat českolipský fotbal před čtyřmi lety na základě dohody s tehdejšími představiteli klubu a zejména radnice. „Její zástupci tehdy deklarovali finanční podporu ve výši zhruba 1,7 milionu korun a zájem o udržení fotbalu ve městě. Svůj slib plnili první dva roky, loni už dotaci zkrátili o 450 tisíc korun a letos to není ani koruna," řekl před časem Českolipskému deníku ředitel a jednatel FK Arsenal Roman Hejna.

Chybí miliony

Vedení klubu již několik měsíců jedná s představiteli radnice o finanční podpoře dospělého fotbalu. Ta byla na základě slibu v minulosti pravidelná. Letos ale přišla změna, když zastupitelé na návrh radnice odsouhlasili, že sportovní granty půjdou na podporu mládežnického sportu. Peníze od města však klubu, který ročně potřebuje zhruba šest milionů, chybí.

Jen účast ve třetí lize přijde na asi čtyři miliony. Podstatná část jde od Jiřího Jakoubka. Ten už ale několik měsíců zvažuje, že tok peněz do Arsenalu zastaví, pokud město neprojeví vůli pomoci. „Na radnici nás neodmítají, mluví s námi. Pořád opakují, že peníze nemají a rozpočet je takový, jaký je," uvedl Vlastimil Horák.

„Rozpočet je omezený a úkolem města je hlavně shánět investiční prostředky," reagovala českolipská starostka Hana Moudrá s tím, že pro příští rok uvažují o postupné opravě tribun na městském stadionu. „Podáme rovněž žádost o dotaci na vybudování hřiště s umělým povrchem," doplnila Moudrá.

Radnice změny neplánuje

Právě chybějící hřiště s umělou trávou v České Lípě blokuje rozvoj fotbalové mládeže a výchovu talentů. Podle regulí fotbalové asociace totiž mohou vyšší soutěže v mládežnických kategoriích hrát pouze kluby, které disponují hřištěm s umělou trávou. Takže i kdyby měl dorost Arsenalu superhvězdný tým, hrát může maximálně krajský přebor. Umělou trávu už přitom dneska mají i kluby na vesnicích.

Změny v přidělování peněz ze sportovních grantů ale příští rok zřejmě nebudou. „Připravených je opět asi osm milionů korun. Největší díl půjde mládežnickým klubům. Zatím se žádné změny neplánují," dodala Hana Moudrá.

V českolipském fotbale se tak může opakovat situace před několika lety, kdy zkrachoval mecenáš Jaroslav Brümmer. Tehdy se majoritním vlastníkem klubu stalo město Česká Lípa. To ale tři dny před zahájením soutěže odvolalo A-tým z ČFL. Následkem byl prakticky konec kopané dospělých.