Právě do tohoto areálu přijíždějí hlavně v létě vyznavači wakeboardingu, wakeskatingu nebo jezdci na vodních lyžích. Zkusit si tyto sporty však v Dubici mohou i naprostí nováčci. „Není ani nutné, aby člověk měl zkušenosti z jiného podobného sportu, například ze snowboardingu. Naopak bez nich je to do začátku lepší, protože si nepřinese žádné zlozvyky. Naši instruktoři vše, co je potřeba, vysvětlí a pomohou. Takže se není čeho bát,“ dodává Štěpán Janžura.

Vodní plocha, která vznikla na konci sedmdesátých let minulého století na místě někdejší pískovny, nabízí jezdcům na prknech či lyžích dohromady čtyři dvousloupé vodní vleky s řadou různých překážek. Právě velké množství překážek na dráze vyhovuje Martinu Bruzlovi, který do českolipského sport parku přijíždí pravidelně z Litoměřic.

„Jezdím sem už třetím rokem. Právě tady jsem s tímto sportem začal. Líbí se mi, že je tu dvousloup a oproti jiným vlekům jinde v České republice také hodně překážek. Vyhovuje mi i tábořiště, kde je možné přespat a strávit tu tak více dní,“ pochvaluje si Martin Bruzl, jenž v Dubici sportuje od jara do podzimu.

Vizualizace nového venkovního koupaliště v českolipské Dubici.
Bazény, atrakce i tobogán. Lípa představila podobu budoucího koupaliště v Dubici

Zatímco dva malé vleky využívají pro trénink především začátečníci, dva velké vleky obsazují spíše pokročilí jezdci, kteří se chtějí ve vodním sportu zdokonalovat. Pohyb všech na vodě z břehu sleduje obsluha jednotlivých vleků, která také v případě pádu vlek zastaví. Není tak nutné i s vybavením doplavat zpět ke břehu, ale pouze se opět chytit vleku a zase se rozjet.

Wakeboard i wakeskate je podle Štěpána Janžury vhodný také pro děti. „Holky mohou jezdit už od pěti let, kluci pak s ohledem na vývoj svalové soustavy od 7 let. Ideální je ale pro všechny začít okolo desátého roku,“ doplňuje.

Právě rozvíjet tento vodní sport u dětí a mladistvých a motivovat je, se lidé z Wake sport parku snaží i formou příměstských táborů, které se tu téměř po celé prázdniny konají i pořádáním různých závodů pro ty pokročilejší.

Policejní pyrotechnik, major v. v. Václav Bilický, živá kronika Ralska, kde je dnes i radním města.
Odsun Sovětů byl velký logistický oříšek, říká bývalý policejní pyrotechnik

Nejbližší závody určené pro děti do 17 let se v dubickém areálu budou konat příští sobotu 7. srpna pod názvem Junior Wake Contest. Pořádá je tu spřátelený Wake Klub ze Stráže pod Ralskem. Aneta Hanesová za organizátory přiblížila, že se bude jednat o neoficiální závod a účastnici budou rozděleni do jednotlivých kategorií podle pohlaví a věku. Kromě wakeboardu se v jedné z kategorií bude jezdit i na wakeskatu, což je prkno bez vázání na nohy.

„Cílem závodu je motivování dětí ke sportu. Akce bude zahájena už v 7,30 registrací účastníků. Před samotnou kvalifikací a následným startem budou mít děti také čas na trénink,“ doplnila Aneta Hanesová.