Jakmile jim ale řidička na parkovišti u Bakova nad Jizerou řekla o dopravní nehodě, které byla svědkem, začaly jim úplně jiné starosti.

Pět členů českolipské pořádkové jednotky tehdy zachránilo život těžce zraněnému řidiči. Jakub Musil, Marián Vítek, Jan Kolstrunk, Milan Brückner a Luboš Fotr v úterý převzali za svůj čin ocenění od hejtmana Libereckého kraje Martina Půty a ředitele krajského policejního ředitelství Vladislava Husáka.

Přes svodidla

Vážná dopravní nehoda se stala 16. dubna. „Policisté neváhali ani minutu a ihned zareagovali. Za hustého provozu překonali svodidla a všechny čtyři pruhy silnice a vydali se k havarovanému vozidlu," řekla mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová. Podle svědkyně sjel osobní vůz jedoucí na Prahu ve vysoké rychlosti ze silnice.

Jakub Musil, Marián Vítek, Jan Kolstrunk, Milan Brückner a Luboš Fotr v úterý převzali za svůj čin ocenění od hejtmana Libereckého kraje Martina Půty a ředitele krajského policejního ředitelství Vladislava Husáka. Policisté po překonání silnice pod svahem uviděli zdemolovaný červený vůz, ze kterého vylézal muž s poraněním hlavy. Byl v silném šoku a nereagoval na jejich volání. „Pětičlenná hlídka ihned muži poskytla první pomoc, a protože z vozu začaly vytékat pohonné hmoty a hrozilo zahoření vozidla, odvedla ho do bezpečné vzdálenosti," uvedla Šrýtrová s tím, že její kolegové začali hned poté prohledávat okolí, protože si nebyli jistí, zda ve voze necestovalo více lidí.

Jakmile se policistům podařilo zraněného řidiče uklidnit, ošetřili mu krvácející rány na hlavě a rukou. „Poté od muže získali důležité informace o tom, co se stalo a co ho bolí. Zjistili, že cestoval sám ve firemním vozidle. Na otázku, jak k havárii došlo, nedokázal v danou chvíli odpovědět," dodala Šrytrová.

Policisté na těžce viditelné místo navigovali záchranáře a zraněnému oblékli bundu. „Uklidňovali jej a zajistili mu teplo tak, aby nedošlo k upadnutí do dalšího šokového stavu," líčila mluvčí, podle které policisté za svůj čin obdrželi dárkové předměty a peněžitý dar.

„Díky rychlému a bezprostřednímu zásahu policistů, kteří se na události podíleli, skončil muž během několika minut v péči lékařů, což mu s největší pravděpodobností zachránilo to nejcennější, a tím je lidský život," uzavřela Vladimíra Šrýtrová.