Řád prezidenta republiky za chrabrost, cena Křesadlo nebo ocenění od hokejové Sparty pro rodiny, které generaci za generací chrání životy ostatních. To je jen zkrácený seznam projevů úcty, kterých se během života dostalo čerstvému osmdesátníkovi Zdeňku Frydrychovi. Teď přibyde i čestné občanství města Česká Lípa. Rozhodli o tom minulý týden zastupitelé na svém zasedání.

Před rokem 1989 se čestná občanství různým úderníkům a zasloužilým straníkům udělovala jako na běžícím pásu. Po listopadovém převratu se s plaketami začalo více šetřit. Do loňského roku udělila Lípa čestné občanství celkem osmi lidem. Je mezi nimi několik významných historiků, první porevoluční starosta nebo vědec a úspěšný podnikatel. Teď do řady těchto osobností přibude hasič. A ne ledajaký.

Lesní divadlo ve Sloupu v Čechách hraje každé úterý a pátek.
Lesní divadlo ve Sloupu zahajuje sezonu

„Navrhujeme udělit čestné občanství Zdeňku Frydrychovi. Nabízí se k tomu výtečná příležitost. V červnu oslavil významné životní jubileum a zároveň završil šedesát let nepřetržité práce v oblasti požární ochrany,“ uvedla během jednání minulou středu starostka České Lípy Romana Žatecká, která byla spolu s místostarostou Jurajem Ranincem autorkou návrhu.

„Jako příslušník hasičského záchranného sboru jsem s panem Frydrychem šestnáct let spolupracoval. Byl to vždy obětavý hasič, který neváhal nasadit svůj život a k hasičství přivedl celou rodinu,“ doplnil místostarosta, načež se spustila lavina podpory napříč zastupitelstvem. „Já bych se chtěla velice silným hlasem k návrhu připojit. S panem Frydrychem jsem mluvila před dvěma týdny na soutěži hasičské mládeže a myslím si, že si ocenění určitě zaslouží,“ přidala se Jitka Volfová.

Policejní pes - ilustrační snímek
Strážníci budou mít zas psa

„S panem Frydrychem jsem se dostal do kontaktu v roce 1990, když jsem byl předsedou národního výboru a musím říci, že za celou tu dobu si ho vážím,“ řekl ve svém příspěvku do diskuze Jaromír Štrumfa. „Já jsem tady asi jedním z těch, kdo pana Frydrycha zná nejdéle, v podstatě to je téměř čtyřicet let,“ přidal se s podporou také František Chot. „Tak to se s panem Frydrychem znám asi o chvilku déle, pětačtyřicet let,“ trumfoval Jan Rubický.

Když redakce Deníku dva dny nato Zdeňku Frydrychovi telefonovala, aby se ho zeptala na dojmy, které z ocenění má, jeho odpověď byla nečekaná. „Já o ničem nevím, nikdo mi nevolal,“ reagoval. Deník přitom žádné překvapení nezkazil, město o tom den předtím vydalo zprávu na svých webových stránkách. „No jo, zase něco,“ pokračoval se smíchem.

Kounicův dům.
Lípa koupí Kounicův dům. Za vyhořelou památku město zaplatí necelé dva miliony

Zdeněk Frydrych je velkým českolipským patriotem. „Kdo je Lípák, je tu spokojený. Já nikdy neměl v úmyslu někam pláchnout. Poté, co jsem tady vstoupil k 'dobrákům', už jsem nechtěl vůbec nikam jinam,“ přiblížil.

VĚNOVAL SE MLÁDEŽI

Následně stál také u počátků místního profesionálního sboru, založil družstvo mládeže a dodnes je velmi aktivním členem hasičské komunity. „Já se věnoval spíš těm hasičským věcem, dětský kroužek si po mně následně převzala žena a po ní dcera. Dnes tam máme asi padesát dětí,“ řekl Frydrych s tím, že jediné, co jim chybí, jsou pořádné prostory. „Máme klubovnu 4x6 metrů, to je pro tolik dětí dost málo,“ dodal.

Nové logo her.
FOTO: Už je to jisté! Liberecký kraj bude hostit olympiádu