Kvůli opravám propustků a povrchu na zhruba dvoukilometrovém úseku silnice bude doprava svedena na polovinu vozovky a řízena kyvadlově semafory. „S komplikacemi tam musejí motoristé počítat až do 22. října. Oprava silnice přijde na 23,65 milionu korun,“ řekl Jan Stach z libereckého Ředitelství silnic a dálnic.

Silnice I/13 patří v Libereckém kraji k nejvytíženějším. Denně po ní projede na 12.000 automobilů. Stovky kamionů ji využívají k cestě do Německa nebo z Německa na Mladou Boleslav a Liberec. Motoristé si na trase příliš neoddechli, před týdnem skončily práce na opravě křižovatky se silnicí I/9 a sotva jedny semafory zmizely, hned přibudou jiné.

„Práce budou pokračovat tam, kde jsme skončili,“ dodal Stach. Silnice podle něj opravu nutně potřebuje. Motoristé kvůli semaforům musejí počítat s čekáním a kolonami zvlášť v době ranní a odpolední špičky.

Provoz bude plynulý

Silnice I/13 a křižovatka se silnicí I/9 je místem častých dopravních nehod. I proto ŘSD připravuje velkou stavbu kruhového objezdu, který by měl v budoucnu nebezpečnou křižovatku nahradit a zajistit také větší plynulost provozu na obou silnicích.

Stavba objezdu o průměru 120 metrů přijde na několik desítek milionů korun, kvůli napjatému rozpočtu ale ŘSD nepočítá se zahájením stavby dřív než za pět let. Letos proto bylo nutné investovat do oprav křižovatky i navazujících komunikací, jejíchž povrchy byly zničené těžkou dopravou.

Opravy silnice na Rumburk ale nejsou jedinou komplikací, která motoristy na Českolipsku čeká. Kvůli stavebním pracím je doprava omezena i v nedalekém Cvikově. Pracuje se také na silnici I/9 v Novém Boru, kde staví lávku pro pěší a cyklisty. V místě křižovatky s ulicí Na Slovance je proto uzavřen jízdní pruh na Liberec. Doprava je vedena po zúžené vozovce obousměrně, a rychlost je až do srpna snížena na 60 kilometrů v hodině.

Kvůli výstavbě mimoúrovňové křižovatky je uzavřena silnice I/9 u Sosnové, kde je doprava vedena po provizorní objížďce. I tam musejí motoristé zpomalit. Práce by tam měly skončit ještě letos