Oblíbenou turistickou trasu Lesy ČR od loňského roku opravují. V rámci rekonstrukce projdou obnovou dřevěné zpevněné chodníky a výměny se dočkají i všechny lávky přes potok. Právě kvůli tomu bude od 14. do 18. července trasa obtížně průchozí.

Lokalita nese název Peklo a je přírodní památkou s největším výskytem bledulí jarních v Česku. Čtyři kilometry dlouhé romantické údolí je v podstatě dlouhá rokle sevřená pískovcovými skalami, která působí dojmem divoké přírody. Potok využívala v minulosti šlechta k výletům na loďkách. Za třicetileté, prusko-rakouské i druhé světové války sloužilo Peklo jako úkryt pro obyvatele okolních vsí před vojenskými oddíly.

Dnes mohou do Pekla jen pěší turisté. Oblíbené je údolí hlavně na jaře, kdy tam kvetou tisíce bledulí. Žije tam ale také na 250 druhů hmyzu a velké množství ptáků, ryb a savců. Z chráněných druhů ptáků tam hnízdí třeba výr velký, ledňáček říční nebo skorec vodní. „V létě lze využít i pískový rybník na dolním konci rokle ke koupání," dodal mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.

Práce na opravě údolí začaly loni v říjnu, a letos v únoru tam lesníci porazili několik zdravotně narušených stromů, které hrozily pádem na stezku. „Práce probíhají po menších etapách a pokračovat budou až do října," řekl již dříve Ludvík Řičář, ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR v Liberci. Opravy přijdou zhruba na čtyři miliony korun.