Tomu se říká zvrat. Před několika týdny jsme na stránkách Deníku informovali o chátrající plastice umístěné na českolipském sídlišti Pod Holým vrchem, která za větrného počasí obtěžuje místní obyvatele hlukem narážejícího kovu.

V České Lípě jsou další dvě díla od stejného autora, jedna v blízkosti Sportareálu.Zdroj: Deník/Jiří JelínekV článku mimo jiné padla informace, že město uvažuje o jejím odstranění. Zpráva se dostala do rukou odborníků, kteří zjistili, že autorem plastiky nazvané Meteorologická stanice je významný designér a sochař Vratislav Karel Novák.

„Dílo je unikátní ukázkou progresivní tvorby Vratislava Karla Nováka z roku 1978, který byl v Československu průkopníkem kinetické plastiky. Ta českolipská je mimořádně zajímavá a zcela vybočuje z dobového průměru, jedná se o postmoderní kinetický high-tech objekt svědčící o dobovém technickém optimismu a obdivu k vesmírnému programu," říká Pavel Karous, autor knihy Vetřelci a volavky, která se zabývá normalizačními sochami ve veřejném prostoru.

V České Lípě jsou další dvě díla od stejného autora, jedna před budovou spojů.Zdroj: Deník/Jiří Jelínek„Ta kniha rehabilituje tento druh umění. Já jsem se o to také začal zajímat a zjistil jsem, že v Lípě jsou další dvě Novákovy plastiky, před budovou spojů a v blízkosti bazénu. On svá díla signoval až od osmdesátých let, proto se o jeho autorství díla Pod Holým vrchem dříve nevědělo," říká českolipský zastupitel Tomáš Vlček s tím, že by nebylo od věci, kdyby město vytvořilo naučný okruh po těchto památkách.

„Na základě nových informací nyní sháníme odborníky, kteří vyhodnotí stav díla a přesně zjistí, jakým způsobem to lze zrekonstruovat a doplnit chybějící prvky. Samozřejmě nemáme zájem likvidovat něco, co má kulturně-historickou hodnotu a budeme se snažit stav objektu obnovit," říká místostarosta České Lípy Juraj Raninec.

V. K. Novák 13. 9. 1942 - 12. 2. 2014 Designér a sochař Vratislav Karel Novák vytvořil desítky plastik a šperků. Jeho objekty obohatily řadu českých měst, nejvíce v libereckém regionu. Některé můžeme obdivovat dokonce i v USA. Vyučoval také na vysokých školách. Získal i řadu ocenění, například v roce 1996 zlatou medaili na řemeslném veletrhu v Mnichově, roku 2001 zvítězil v mezinárodní soutěži v americkém Cincinnati. Mezi nejznámější dílo patří Metronom na pražské Letné.