Vypadalo to, že z ekonomických důvodů se možnosti získání objektu zřeknou a jeho budoucnost bude nejistá. Teď pro zámek v Doksech, který je od prázdnin opuštěný, vysvitla nová naděje. Radnice v Doksech znovu zkoumá možnosti, zda by historickou stavbu, jež v minulosti patřila Albrechtu z Valdštejna i jednomu z jeho vrahů, mohla převzít.

Vznikne analýza

„Sama za sebe bych si přála, aby zámek, který je součástí historie Doks, patřil městu. Udělám pro to vše," říká dokská starostka a nová krajská zastupitelka Eva Burešová.

Kvůli zámku už vytvořila pracovní skupinu, která má jediný úkol: připravit analýzu, jež by měla zhodnotit náklady, které by město muselo do oprav a provozu zámku investovat a která by měla zjistit, zda si město takové náklady může dovolit. Pracovní skupina se také zabývá tím, jak by Doksy mohly zámek a rozsáhlý park využít. „Líbilo by se mi, kdybychom tu v jednom místě měli služby kultury a cestovního ruchu" doplnila starostka.

Výslednou analýzu dostanou dokští zastupitelé. Na nich bude, aby rozhodli, jestli si Doksy vezmou zámek „pod svá křídla", anebo zůstane dál v majetku Libereckého kraje, který pro něj hledá kupce. „Naše definitivní rozhodnutí by mělo padnout pravděpodobně na prosincovém jednání zastupitelstva," upřesnila Eva Burešová.

Rána pro rozpočet?

Radnice už pro zastupitele zorganizovala také dvě důkladné prohlídky celého zámku. A na říjnovém jednání k zastupitelům promluvil také Vladimír Jelínek, někdejší ředitel učiliště, které v objektu sídlilo. „Stálo by za to, zamyslet se nad budoucností budovy a najít takové řešení, aby se povedlo zámek zachránit," řekl Jelínek, který měl provoz budovy mnoho let na starosti.

Z řad zastupitelů zazněly i opatrné hlasy. „Zámek bude potřebovat hned na počátku rozsáhlé opravy, ale také by bylo potřeba velkých nákladů na provoz zámku. Pokud bychom tam pořádali tři plesy do roka a jednu vernisáž, tak se to nevyplatí. Byla by to obrovská rána pro rozpočet města," varoval zastupitel Zdeněk Krenický.

Až do 31. října probíhá druhá výzva Libereckého kraje, který hledá zájemce, jenž by chtěl zámek koupit. V první výzvě se nikdo nepřihlásil. Kraj stále nabízí zámek za 45 milionů 260 tisíc korun. Pokud se znovu nikdo nepřihlásí, o dalším osudu zámku rozhodnou až noví krajští radní.