Dobrá zpráva pro ty, kteří chtějí bydlet ve vlastním a mají na to. Ceny bytů na Českolipsku jdou poslední tři roky dolů. Vyplývá to z údajů portálu realitymix.cz, který je druhým největším v České republice se specializací na nemovitosti. Podle realitních makléřů na Českolipsku to ale neznamená, že by nižší ceny nějak výrazně zvedly prodeje bytů.

„Banky sice změnily úvěrovou politiku, díky snížení úrokových sazeb je o byty trochu vyšší zájem, ale jsou tu jiné překážky, na které mnohdy zájemci o byt narazí. Hodně jich neprojde schvalovacím procesem u banky, protože mají zápis v některém z registrů, jiný dluh, jsou příliš mladí, nebo naopak příliš staří," sdělila Nina Smolíková, makléřka FS reality CZ s.r.o.

Když už zájemci o koupi projdou sítem banky, řídí se především cenou bytů. Ta byla podle portálu realitymix.cz nejvyšší v červnu 2010, kdy si prodávající cenili v průměru metr čtvereční na 13 142 korun. Od té doby ale šly ceny dolů o téměř sedm procent. Letos v červenci tak průměrná cena za metr spadla na 11 tisíc korun. Loni ve stejném období byla o více než osm stovek vyšší.

V Boru si připlatíte, v Lípě ušetříte

Podle realitního makléře Jiřího Mládenky z MM Reality holding a.s. panují ale v rámci regionu výrazné rozdíly. „Kupříkladu byt o shodných parametrech lidé koupí v Novém Boru o jednu třetinu dráž než v České Lípě. V ní totiž převyšuje nabídka volných bytů nad poptávkou o ně, v Novém Boru je to naopak a to má velký vliv na cenu. Ta se samozřejmě odvíjí také od žádanosti lokality," vysvětlil Jiří Mládenka.

Další z makléřů Jana Lovecká z Reality-Sever s.r.o. poukazuje na to, že mezi klienty je největší zájem o malé byty. „A to, i když ho někdo chce jen na přivýdělek, protože může nadsadit vyšší nájem. Dávají mu přednost i mladé rodiny. S větším bytem jsou spojené vyšší měsíční poplatky, pokud se k nim ještě připočte hypotéka, ne každá mladá rodina by to finančně zvládla," doplnila Jana Lovecká.

Když za draho, tak s komfortem

Jak doplnila Nina Smolíková, občas klientům prodají i dražší byty, ale ty jsou po kompletní rekonstrukci a luxusně vybavené. Stačí jen sbalit kufr a nastěhovat se. „Vše má svého kupce, tomu věřím a držím se toho," dodala Nina Smolíková s tím, že jsou samozřejmě lokality, o které zákazníci stojí a pak jsou ty, kde makléřům pšenka nepokvete.

Cena bytů na Českolipsku vychází nejlevněji v celém Libereckém kraji. Na Jablonecku dají kupující v průměru za metr čtvereční skoro za 15 tisíc korun. Nejdráž vycházejí byty v krajském Liberci, kde průměrná cena za metr přesáhla 22 500 korun. Jen o zhruba o tisíc korun levněji vychází metr čtvereční v sousední Mladé Boleslavi. Srovnatelnou cenu za byt jako na Českolipsku platí lidé jen na Děčínsku.

Nikola Bursová