V České Lípě všechny s výrazným náskokem předběhla dvojice ANO 2011 (23,99 %) a Živá Lípa (22,34 %). Nikdo jiný dvojciferný výsledek nezískal. Obě politická uskupení už předem dala najevo možnost vzájemné spolupráce ve vedení města. Dohromady budou mít v zastupitelstvu třináct zastupitelů z pětadvaceti (ANO 7, ŽL 6). I v případě, že se spolu domluví, ale zřejmě budou chtít ještě někoho vzít „do party“.

Jednička kandidátky vítězného hnutí ANO a s velkou pravděpodobností budoucí starostka České Lípy Jitka Volfová předeslala, že nechce, aby se opakovala situace, kdy má koalice jen těsnou nadpoloviční většinu. „Chtěla bych mít silnou koalici, kde nebude problém, když někdo ze zastupitelů onemocní,“ uvedla Volfová pro Deník.

Volební místnost na ZŠ Broumovská v Liberci.
ONLINE volby na Českolipsku: Největší převrat zažily Česká Lípa, Ralsko či Dubá

Dosavadní starostka Romana Žatecká z ČSSD příliš důvodů k oslavě nemá. Do zastupitelstva se sice dostala s výsledkem 8,34 %, ale jen s kolegou Petrem Máškou. Oproti minulým volbám její strana přišla kvůli nynějšímu výsledku o tři mandáty a oproti těm předminulým dokonce o šest. Místostarosta Juraj Raninec s ostatními kandidáty ODS skončil na třetím místě s 9,63 % hlasů a v zastupitelstvu zasedne s Karlem Tejnorou a Petrem Novákem.

Místostarostka Šafránková a její hnutí PRO 2016 úplně propadlo (0,72 %) a zbytek současné koalice sdružený ve hnutí Uděláme pořádek v České Lípě, pro letošek přejmenovaném na PRO Českou Lípu, má namísto tří už jen dva zastupitele (8,03 %). Současná koalice ČSSD, ODS a PRO Českou Lípu by tak měla dohromady jen sedm členů.

Volby v České Lípě už tradičně provázela nízká účast. K urnán dorazilo jen 32,80 % voličů. Přesto byla účast o 4 procenta vyšší než před čtyřmi lety. Celé Českolipsko hlásí účast 40,88 %. Nejvíce byl o volby zájem ve Vrchovanech (89,41 %), nejméně komunálky táhly v Kunraticích u Cvikova (32,64 %).

Českolipský volič Ferdinand Marák.
Lípa volí nové zastupitele. První volební den byl na Českolipsku klidný

Dvořák jede dál

V Novém Boru i obecně ve větších městech vyniká výsledek současného starosty Jaromíra Dvořáka. Jeho Starostové pro Liberecký kraj zde v celkem čilé konkurenci získali hned deset z jednadvaceti křesel. „Je to historický výsledek v Novém Boru. Chci voličům moc poděkovat a doufám, že tak ocenili práci, kterou jsme zde odvedli,“ řekl Dvořák. Naopak ve Stružnici současný starosta ze Starostů Jan Mečíř křeslo neobhájil. Sice získali na pohled krásných 47,50 % hlasů, ale konkurenční SNK Stružnice, Jezvé dostalo od místních větší důvěru, 52,5 %.

Vyklidit kancelář bude muset také starosta Ralska Miloslav Tita. Do zastupitelstva se ani neprobojoval. Pány nad širými lesy největšího katastru na Českolipsku se nejspíš stanou SNK Evropští demokraté v čele se strážníkem městské policie Otou Varadim. V Dubé přesvědčivě zvítězili Občanští demokraté s 60,55 % a mají zajištěných sedm křesel v místním patnáctičlenném zastupitelstvu. Nezávislí současné starostky Zdeňky Šepsové zde letos celkem pohořeli, mají kvůli výsledku 19,82 % jen dva mandáty.

Volební okrsek č. 6 v ZŠ 5. května.
ON-LINE volby na Českolipsku: Volební účast byla první den nízká

Zajímavé povolební vyjednávání čeká Mimoň. S výsledkem 33,18 % hlasů tu zvítězilo ANO 2011. V zastupitelstvu o 17 lidech budou mít 6 křesel, stejně jako Mimoňská obroda v čele se stávajícím starostou Františkem Kaiserem. Výrazný úspěch zaznamenaly strany a sdružení současných starostů Kravař a Zákup. Vít Vomáčka i Radek Lípa získali s kolegy nadpoloviční počet křesel. „V minulých volbách 62 procent bylo úžasných, letošních 70 je obrovským závazkem, abychom pro Zákupy makali. Mockrát všem děkuji,“ okomentoval na facebooku výsledky voleb Radek Lípa. 

Starosta Kravař Vít Vomáčka s řadou svých historických předchůdců.
Kravaře mají stejného starostu už 28 let. Vít Vomáčka kandiduje i letos

Celkové výsledky a další informace o právě skončených volbách naleznete v pondělním vydání Českolipského deníku a na jeho webu.