Chráněná krajinná oblast Kokořínsko - Máchův kraj zajímá více turistů, důvodem je i potvrzený výskyt vlků. „Loni oblast navštívilo minimálně 35.000 návštěvníků," řekla Marcela Holubová ze Správy CHKO Kokořínsko - Máchův kraj. Monitoring návštěvnosti CHKO zavedla předminulou sezonu ještě v části nezahrnující Máchův kraj, kde začalo sledování návštěvnosti loni v září.

Smečka vlků, která se pohybuje v regionu kolem Doks, je už sedmičlenná a vlci jsou jedním z hlavních „taháků". Lidé si nyní podle Holubové více všímají a pravidelně hlásí, kde vlky spatřili. Právě je období rozmnožování, takže není vyloučeno, že se smečka rozroste. „Dozvíme se to nejdříve na podzim," uvedla Holubová. Výskyt vlků se snaží správa CHKO sledovat například pomocí fotopastí, ale i zkoumáním stop. Vlci byli viděni například i v Lobči.

Letos správa CHKO chystá pro školy terénní výukový program na téma vlků, který se bude odehrávat kolem Břehyňského rybníka. Na podzim pak plánuje akci poslouchání jelenů v říji u Novozámeckého rybníka.

Velký zájem mají turisté i místní obyvatelé také o vybudované vyhlídkové molo u Národní přírodní památky Swamp, která je tvořena severní a východní zátokou Máchova jezera.

Do péče o přírodu se podle zástupce ředitele Správy CHKO Michala Smrže ve větší míře zapojují i obce z CHKO, s pomocí evropských dotací se podílejí na údržbě zeleně a vodních ploch.

CHKO Kokořínsko byla vyhlášena 19. března 1976, nyní má rozlohu 410 km2. O oblast Máchova kraje byla CHKO rozšířena v roce 2014, proces ale trval sedm let. V oblasti byl také ve stejném roce potvrzen výskyt vlka, který se tam vrátil po více než sto letech.

Zajímavosti

- Původní CHKO Kokořínsko byla vyhlášena 19. března 1976 spolu s CHKO České středohoří, Lužické hory a Pálava jako 12. až 15. v Česku. Od 1. září 2014 byla CHKO Kokořínsko rozšířena o Máchův kraj (dosud nechráněné území okolí Máchova jezera, Doks a Bezdězu), čímž se rozšířil i název CHKO.

- S rozlohou 410 km2 patří CHKO Kořínsko – Máchův kraj mezi středně velké CHKO v Česku. Z 26 CHKO v ČR jsou největší Beskydy (1160 km2), nejmenší je CHKO Blaník (40 km2). Rozloha původní CHKO Kokořínsko byla 274 km2.

- Sídlem správy CHKO je Mělník. Oblast zasahuje krom Mělnicka ve Středočeském kraji i do Českolipska v Libereckém kraji a malými částmi i do Mladoboleslavska ve Středočeském kraji a Litoměřicka v Ústeckém kraji.

- CHKO se člení na čtyři různě přísné zóny ochrany přírody. V působnosti správy CHKO je 41 maloplošných zvláště chráněných území (některá leží i mimo samotnou CHKO), z toho je šest národních přírodních rezervací (NPR; Novozámecký rybník, Břehyně-Pecopala, Velký a Malý Bezděz, Libický luh, Kněžičky, Čtvrtě) a 11 národních přírodních památek (NPP; Dlouhopolsko, Hrabanovská černava, Slatinná louka u Velenky, Kopičácký rybník, Radouč, Rečkov, Klokočka, Polabská černava, Holý vrch, Swamp, Jestřebské slatiny). V oblasti jsou též lokality, které jsou součástí mezinárodní soustavy chráněných území přírody NATURA 2000, a památné stromy.

- Pro Kokořínsko jsou typické pískovcové skalní útvary, skalní města, sevřená údolí a mokřady. Zdejší pískovcový reliéf s netradičními skalními útvary je unikátní mezi všemi pískovcovými oblastmi v ČR. Oblast se vyznačuje velkou variabilitou ekosystémů na poměrně malé ploše. Zachovalá příroda bez významného poškození průmyslem, těžbou i dopravou je doplněna typickou místní zástavbou – roubenými i zděnými domy lidové architektury. Oblast je také významnou zásobárnou podzemní vody.

- Máchovu kraji dominují rekreační Máchovo jezero a vrchy Malý a Velký Bezděz se stejnojmenným hradem. Do lokality patří i členitá pískovcová Hradčanská pahorkatina a část bývalého vojenského prostoru Ralsko. V Máchově kraji jsou místa, která nemají daleko od prapůvodní divočiny – slatiny a rašeliniště, hluboké bučiny a podmáčené lesy. Důležitou součástí jsou také místa, která vytvořili lidé, například louky a rybníky – vedle Máchova jezera například Novozámecký, Břehyňský a Hradčanské.

- Na území Kokořínska se vyskytuje řada vzácných a ohrožených rostlinných druhů, některé z nich mají pouze jednu nebo dvě lokality v celém CHKO (například ohrožený druh orchideje prstnatec májový). Ze zástupců fauny patří k unikátům například řada vzácných bezobratlých živočichů (plž vrkoč bažinný, rak říční či pavouci – sklípkánci, slíďák, snovačka). Typickými obyvateli mokřadů jsou obojživelníci (čolek obecný, horský i velký, ropucha obecná, skokan hnědý a štíhlý, rosnička zelená, mlok skvrnitý). Z ptáků zde lze spatřit například ledňáčka říčního, skorce vodního, sokola stěhovavého, krkavce velkého, motáka pochopa či výra velkého. Skalní štěrbiny často obývají netopýři.

- Více než 250 zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů ukrývá také Máchův kraj. Rostou zde například jedinečná masožravá rostlina tučnice česká a orchidej prstnatec český. Vyskytuje se zde také jedna z posledních početnějších populací tesaříka alpského v ČR, největší hnízdní populace jeřába popelavého, hnízdí zde i bukač velký a orel mořský a žije zde na 700 druhů motýlů. V oblasti je potvrzen i výskyt vlka.

- Území CHKO leží v nadmořských výškách od 175 m n. m. (Liběchovka v Želízích) do 614 m n. m. (Vlhošť).