Ke každému článku je otevřená diskuse.

Sdělte všem svůj názor na věc.

Vaše názory nebudeme cenzurovat a uvidí je ti, kterých se článek týká.

(srolujte dolů pod článek a přidejte také svůj příspěvek do diskuse)

 

 

Majitelům nemovitostí možná odpadne starost o přilehlé chodníky. Senátor a teplický primátor Jaroslav Kubera přišel s návrhem, aby za chodníky odpovídali jejich majitelé, tedy většinou obce a města.
Podle současného znění zákona o pozemních komunikacích mají povinnost uklízet chodníky vlastníci sousedních nemovitostí. Předpis je ale šalamounský, protože majitelé jsou odpovědni za škody, které lidem na neuklizeném chodníku vzniknou, například když se zraní po pádu. Nikdo jim ale nemůže uložit pokutu za to, že sníh neodklidí. Novela by tuto odpovědnost převedla zpravidla na obce a kraje, které jsou většinou proti škodě způsobené třetím osobám pojištěny.
Podle starosty Cvikova Iva Čeřovského se novelou příliš nezmění. „Ti slušní si chodníky uklízí a budou je uklízet zřejmě i dál. Jinak se staráme i tam, kde o ně majitelé nepečují. Pro města to ale bude přítěž,“ míní Ivo Čeřovský.
Zeptali jsme se starostky Hany Moudré, co si o tomto návrhu teplického primátora Kubery myslí.

„S návrhem senátora Kubery jsem zatím nebyla seznámena. Stanovisko k této problematice mohu zaujmout až po jeho detailním pročtení,“ řekla Hana Moudrá. Česká Lípa má v majetku asi 95 kilometrů chodníků.
Kuberův kolega senátor Karel Tejnora se domnívá, že i když novela vzbudila prudký odpor starostů zejména malých obcí, není to špatný nápad. „Hlavně v menších obcích mohou mít problém s financováním. Brání se i starostové výše položených měst a obcí,“ poznamenal Karel Tejnora. Návrh vychází z předpokladu, že když už obce zajišťují úklid komunikací, mohou k tomu snadno ošetřit i chodníky.
„Nejsem v zásadě proti, ale uvítal bych, kdyby schvalování novely proběhlo řádným připomínkováním,“ dodal.
Podobný názor vyjádřil i poslanec Juraj Raninec: „Stávající ustanovení považuji za nespravedlivé, protože každý vlastník by měl uklízet svoje pozemky. Takže přenášet povinnost na vlastníky sousedních nemovitostí se mi jeví až na hraně ústavnosti,“ shrnul poslanec.
„Vzdáleně současná úprava může připomínat nucené práce, proto návrh senátora Kubery rozhodně podpořím,“ prohlásil.

Další zprávy z regionu najdete zde