Město Ralsko hradí nesmyslně drahý zdroj tepla, myslí si jeho nespokojení odběratelé v Kuřívodech. Požadují proto, aby radnice vypověděla smlouvu provozovateli kotelny liberecké firmě Lenoxa.

„Oslovila mě řada lidí s tím, že by se rádi vrátili zpět k vytápění propanbutanovými kotli. Městu Ralsko zbývá zaplatit ještě dvacet dva milionů korun za kotelnu. Plynové kotle nás přitom stály šest milionů. Je to hrozný nepoměr a to ani nemluvím o ceně, kterou si účtuje Lenoxa za dodávky tepla a teplé vody,“ obrátil se na zastupitele při jejich jednání ralský občan Miroslav Králík.

DALŠÍ ČLÁNKY K TÉMATU NAJDETE V PRAVÉM SLOUPKU V RUBRICE SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Podle názoru lidí z panelových domů v Kuřívodech město hradí zdroj tepla, který je nesmyslně drahý. „Myslíme si, že by nebylo od věci ukončit smlouvu s Lenoxou na dodávky tepla. Byl bych rád, kdyby město s námi začalo v této záležitosti spolupracovat,“ prohlásil Miroslav Králík.

„Vy ale jen řešíte panelové domy, což se vás osobně dotýká. Neberete však na vědomí, jak to bude s objekty města,“ poukázal na druhou stranu mince nový starosta Ralska Miloš Tita a připomněl, že před lety na centrální vytápění přecházela spousta obcí a Ralsko nebylo výjimkou. „Nikdo z města tehdy nemohl vědět, kam až dojdou smluvní vztahy,“ podotkl Miloš Tita.

Město není bez šancí

Podle exstarosty Jindřicha Šolce ale město není nečinné. „Vaše připomínky mě mrzí, protože se hádáme s Lenoxou, která je velmi tvrdým partnerem, píšeme na SEI. Je třeba opustit emoce a jednat věcně, vše se musí postavit na smlouvách,“ upozornil Jindřich Šolc.

„Před podpisem smlouvy s Lenoxou zastupitelstvo jasně rozhodlo o tom, že přejdeme na centrální zdroj vytápění. Teď když je po několika letech nevole ze strany lidí kvůli ceně za dodávané teplo, tak by se to mělo měnit. Ale město se smluvně zavázalo, že bude napojeno po dobu dvaceti let,“ navázal odvolaný místostarosta Zdeněk Novotný.

Pro Ralsko je jednou z cest, aby mohlo odstoupit od smlouvy s Lenoxou, že podmínky ve smlouvě nedodrží právě liberecký dodavatel tepla. V tomto případě nejsou Ralští úplně bez šancí.

Výběrové řízení na dodavatele tepla v Ralsku vyhrála v roce 2002 jiná liberecká společnost - Sova. Součástí smlouvy mezi firmou Sova a městem byla i klauzule, že do roka od přechodu na centrální vytápění budou odpojeny plynové kotle v jednotlivých vchodech. Ty se prodají v komisním prodeji a peníze za ně poputují do ralské pokladny.

Ale Sova postoupila v mezidobí své smluvní závazky právě Lenoxe, která se tím stala zodpovědnou za demontáž a prodej kotlů. „V době, kdy prodej kotlů už byl v kompetenci Lenoxy, řešila je firma Sova, která již neměla s městem žádný smluvní vztah,“ zjistil Václav Bilický z kontrolního výboru, který z pověření zastupitelů šetřil, kam zmizely peníze za odvezené kotle.