Pod křídly České Lípy letos vzniklé Regionální turistické a informační centrum (RTIC) nově spustilo webové stránky, které mají snahu shrnout všechny informace o městě a jeho okolí pod jednu střechu na adrese turistika.mucl.cz.

„Cílem tohoto projektu je informovat návštěvníky České Lípy o možnostech trávení zajímavé a aktivní dovolené, ale i volných dní v oblasti turistiky, cykloturistiky a dalších aktivit v českolipském regionu. Získají zde nejen tipy na výlety, ale i možnosti ubytování, gastronomie a služeb, které se ve městě poskytují,“ shrnul mluvčí českolipské radnice Václav Šámal s tím, že na své si přijdou i Českolipané, neboť je zde program akcí, jež se ve městě a v jeho okolí konají.

Valdštejnská lipová alej v Zahrádkách.
Hlasování v anketě Alej roku začalo. Dvě jsou z Českolipska

„Web založený s podporou Libereckého kraje zahrnuje rozšíření obsahu v moderním provedení s fotografiemi a přehlednou strukturu menu,“ dodal Šámal. RTIC navázalo na původní městské infocentrum. Jedním z pilotních projektů se staly i komentované prohlídky města pořádané ve spolupráci s místním Klubem českých turistů.

Na sever od České Lípy už má jasné obrysy další projekt takzvaného destinačního managementu. Nejedná se o nic menšího než Lužické hory sdružující převážně obce Novoborska. Podle předsedy projektu Jana Svitáka je nyní na řadě výběr manažera, který bude mít celou agendu pod palcem. Bude hledat například vhodné trasy mezi bujně rostoucími regionálními pivovary.

Stravenky. Ilustrační snímek.
Firmy v kraji si zaměstnance předcházejí. Nabízejí nadstandardní výhody

„Velice populární jsou takzvané pivní stezky, na ty bychom chtěli navázat,“ řekl Jan Sviták a dodal, že dalším z rodících se projektů je zmapování a zpřístupnění historických skalních reliéfů. Ty často tvořili dnes neznámí umělci a jsou jimi ozdobená mnohá skaliska v severní části regionu.

A nejen to. „Zrovna včera proběhlo jednání v Žitavě, kde jsme hovořili o zapojení v rámci tras pro singltrek,“ dodal Sviták. Singltrek jsou převážně lesem vedené úzké stezky pro jízdu na horském kole. V letošním roce vznikly například u sjezdovky na Polevsku či v okolí Špičáku.

Spousta čertů různých hodností, ale i andělé a Mikuláš bude čekat na děti v místě, kde se natáčela pohádka S čerty nejsou žerty.
Čerti v Pekelných dolech se probouzejí