Doslova manévry rozpoutal v neděli 14. ledna před druhou hodinou odpolední svým telefonátem na tísňovou linku muž v Doksech. Operátora informoval o údajném pádu paraglidisty do Máchova jezera.

„Operační důstojník okamžitě kontaktoval zdravotnickou záchrannou službu a hasiče a o události je informoval. Na místo vyrazily všechny složky včetně policejní hlídky,“ uvedla policejní mluvčí Ivana Baláková s tím, že k Máchovu jezeru mimo jiné ve vrtulníku zdravotnické záchranné služby vyletěli i příslušníci horské služby speciálně vycvičení ke slaňování.

Prezidentské volby 2018, Stráž pod Ralskem.
ANKETA: Zeman zvítězil i na Českolipsku. Drahoš vyhrál jen ve dvou obcích

Svědek domnělé nehody se ale zmýlil, v ohrožení života se nikdo nenacházel. To jen na vodách Máchova jezera provozoval pětatřicetiletý nadšenec takzvaný kitesurfing – zábavu spočívající v jízdě po vodě za pomoci větru. Tím se vyznavači tohoto sportu nechávají táhnout připoutáni za speciálním drakem, který příslušenství používané pro paragliding vzdáleně připomíná.

„Tažný drak vypadá jako padák, a poté, co vlivem nedostatku větru dopadl na vodní hladinu, domníval se svědek, že vidí nehodu paraglidisty,“ vysvětlila svědkovo zmatení Baláková.

Než se na místo sjely složky integrovaného záchranného systému, surfař doplaval na pláž Borný ve Starých Splavech, kde se setkal s posádkou vrtulníku zdravotnické záchranné služby. Byl překvapen, že důvodem přítomnosti záchranářů je právě on. Vzápětí záchranáře přesvědčil o tom, že je v pořádku,“ dodala policejní mluvčí s tím, že je to nakonec dobrý závěr záchranné akce.