Seznamujete se se všemi agendami i zaměstnanci, městský úřad znáte i ze svého působení ve finančním výboru zastupitelstva. S jakými cíli přicházíte, na co byste se chtěl zaměřit v prvním plánu?
Mým hlavním cílem je zlepšit pracovní atmosféru, vztahy mezi úřadem a samosprávou. Změnit situaci, která tady panovala v minulém období, kdy vedení města mělo s bývalým tajemníkem napjaté vztahy. Bylo to podle mého názoru dlouhodobě neudržitelné a odrazilo se to i na práci úřadu. Mám také osobní motivaci, poněvadž já i moje rodina jsme doma v Novém Boru. Považuji jej za krásné místo pro život a rád bych svoje zkušenosti využil v jeho prospěch. Po dvoutýdenním seznamování se s prací úřadu musím říct, že funguje standardně. Na druhé straně je rozhodně co zlepšovat. Vnímám, že některé věci se tady řeší složitěji a pomaleji, než bych očekával a než jsem zvyklý. Rezervy vidím v úrovni komunikace s občany, jsem přesvědčený, že úředníci musí být pružnější a vstřícnější vůči veřejnosti. Zároveň se chci zaměřit i na pracovní atmosféru uvnitř úřadu tím, že se budou otevřeně pojmenovávat a řešit problémy a že konkrétní zaměstnanci ponesou za svoji práci a stanovené úkoly jasnou zodpovědnost.

Uvažujete o změnách ve vedení jednotlivých odborů úřadu?
Nejsem příznivcem personálních zemětřesení bez toho, abych blíže poznal práci a schopnosti jednotlivých úředníků. Všichni vedoucí odborů dostávají šanci přesvědčit mě o svých kvalitách. Teprve až po nějakém čase uvidím, jak skutečně pracují a především jak dokáží řídit „své“ odbory, předložím radě města případné návrhy na změny, to nevylučuji. Nepřišel jsem ale na úřad s žádným „zadáním“ nebo osobní předpojatostí vůči někomu. Všichni, kdo by volali po „okamžitém řešení,“ by si měli uvědomit, že ve veřejné správě to z mnoha důvodů není možné. Výkon naprosté většiny činností jednoduše nelze ze dne na den předat někomu jinému. Jako největší personální problém úřadu v současné době vnímám neobsazenou pozici vedoucího odboru rozvoje města. Je to jeden z klíčových odborů a přestože je na Českolipsku vysoká nezaměstnanost, odborníka v daném oboru, který by měl zájem pracovat na úřadu, se nám zatím nepodařilo získat. Ihned po mém nástupu jsme znovu vypsali výběrové řízení a doufám, že tentokrát budeme mít víc štěstí.

Městský úřad je institucí státní správy i samosprávy. Jak si představujete spolupráci s politickou reprezentací města?
Protože Nový Bor je obcí s rozšířenou působností, městský úřad zabezpečuje výkon mnoha činností jak pro stát tak pro město samotné. Musí fungovat nepřetržitě a bez ohledu na výsledky komunálních voleb. Do jeho běžné činnosti se politika nemůže a nesmí promítat, ale bez pravidelné komunikace a spolupráce s vedením města si jako tajemník neumím svoji práci představit. Městský úřad totiž připravuje pro samosprávu (radu a zastupitelstvo města) naprostou většinu materiálů a podkladů k jednání, spravuje městský rozpočet atd. A jenom na základě přesných podkladů a informací mohou zastupitelé kvalifikovaně rozhodovat. S užším vedením města jsem tedy v každodenním kontaktu, s některými zastupiteli se budu setkávat zejména prostřednictvím výborů zastupitelstva, se všemi pak na pravidelných zasedáních zastupitelstva.

Městský úřad musí komunikovat také s ostatními institucemi, včetně médií. Jaké máte zkušenosti s hromadnými sdělovacími prostředky?
Dobré i špatné, a to „z obou stran barikády“. Několik let jsem byl totiž novinářem, další roky jsem strávil v roli tiskového mluvčího. Myslím, že pověst města i úřadu zbytečně poškodily a stále poškozují některé kauzy. U části z nich je podle mě evidentní, že jsou motivované a živené osobními spory nebo zájmy. Budu usilovat o to, abychom jako úřad udržovali s médii korektní vztahy. Nevěřím sice na zázraky, ale pevně doufám, že férová spolupráce zlepší obraz našeho města.

Autor: Helena Plicková