Vyřešit čištění odpadních vod budou muset do roku 2010 města, která mají víc než deset tisíc obyvatel. Nařizují to normy Evropské unie. Problémem je ale to, že Severočeská vodárenská společnost neuspěla se žádostí o grant z evropských fondů.


Odpovědnost je na městech


„Uvědomujeme si, jak je pro město rekonstrukce čističky odpadních vod důležitá. Pokud by čistička nebyla zrekonstruována do roku 2010, pak nám hrozí sankce a město se nedoplatí,“ upozorňuje Stanislava Silná, starostka Nového Boru.
Její obavy potvrzuje Jaroslava Janečková, vedoucí odboru rozvoje venkova, zemědělství a životního prostředí KÚ LK. „Právní odpovědnost za splnění požadavků nových právních předpisů a dosažení emisních standardů ve stanovených ukazatelích ve vypouštěných odpadních vodách nese pod hrozbou sankce město.“
Severočeská vodárenská společnost připravila pro Českolipsko projekt Čistá Ploučnice. „Projekt si klade za cíl řešit nakládání s komunálními odpady v souladu s novou přísnější legislativou. Zahrnuje rekonstrukci pěti ČOV – v České Lípě, Novém Boru, Doksech, Jablonném v Podještědí a Nových Zákupech, a dostavbu kanalizace v aglomeracích Zákupy, Kamenický Šenov a Mimoň,“ vypočítává mluvčí SVS Dagmar Haltmarová. Celkové náklady na tento plán odhaduje na 600 milionů korun.


Povolení mají, chybí peníze


„Zahájení stavby bylo dle projektu plánováno v roce 2007, ukončení v roce 2009 a následovat měl dvanáctiměsíční zkušební provoz od dokončení rekonstrukce. Do dnešního dne však nebyla stavba zahájena. Platnost stavebního povolení je omezena na dva roky, to znamená, že pokud nebude požádáno o prodloužení platnosti, povolení skončí v květnu 2008,“ upozorňuje Jaroslava Janečková.
Projekt Čistá Ploučnice připravovala SVS pro spolufinancování z evropských fondů. Z vyjádření mluvčí vodárenské společnosti plyne, že zahájení vázne na neuzavřených jednáních o poskytnutí dotace.
„Severočeská vodárenská měla šanci získat dotace ve výši 60%. Misterstvo životního prostředí ČR informovalo, že našemu projektu – stejně jako řadě projektů jiných vodárenských společností – dotace nebyla přidělena,“ konstatuje Dagmar Haltmarová. „O podporu pro projekt Čistá Ploučnice bude proto SVS nyní podávat přepracovanou žádost do operačního programu životního prostředí.“
Starostka Nového Boru znovu připomíná květen 2008, kdy končí povolení k nakládání s odpadními vodami a povolení stavby rekonstrukce ČOV v Novém Boru. „Náš odbor životního prostředí je v kontaktu se Severočeskou vodárenskou. Ubezpečili nás, že žádost o prodloužení termínu bude podána v dohledné době,“ předpokládá Stanislava Silná. „Věřím, že čistička odpadních bude v Novém Boru zrekonstruovaná do roku 2010.“


Kapacita ČOV nestačí


Na rekonstrukci ČOV a dobudování kanalizace spoléhají také v Zákupech.
„Zástupci SVS nás ubezpečili, že letos na podzim se stavbou začnou. Zároveň ujistili, že pokud neseženou peníze z dotací, budou vše financovat z vlastních zdrojů,“ řekla Deníku starostka Zákup Miloslava Hudaková.
Zákupští netrpělivě čekají na dobudování kanalizace. Jinak totiž nemohou začít prodávat pozemky na stavbu rodinných domků. Čistička zatím nemá dostatečnou kapacitu na to, aby se mohlo připojit dalších padesát rodin.
Jak uvedl starosta Doks Zdeněk Krenický, v jejich městě má sice čistička kapacitu dostatečnou, ale musí se přizpůsobit evropským normám.
„SVS projekt Čistá Ploučnice rozhodně uskuteční, a to s termínem zahájení realizace v roce 2009 (aby byl zakončen do závěru přechodného období, tedy do konce roku 2010). Stavby zahrnuté v projektu bude SVS realizovat v každém případě, ať se podaří získat dotaci nebo ne,“ ujistila mluvčí SVS.