Potvrzují to i slova provozovatele rybárny Triton na Škroupově náměstí v České Lípě Jiřího Coubala. „My budeme prodávat stejně jako loni za 84 korun za kilo a to jak v naší provozovně, tak na dvou dalších místech přímo na ulici,“ říká Jiří Coubal. Podle něj je dokonce možné, že ceny ještě mírně klesnou.

„Zatím není jasné, jaké ceny nasadí supermarkety. Všichni malí prodejci se těmto cenám samozřejmě budou muset přizpůsobit. To se týká samozřejmě i nás. Prodej vánočních kaprů se tak pro mnoho z nás může stát ztrátovým. Většina tradičních prodejců ryb ale prodej vánočních kaprů chápe spíše jako tradiční a prestižní záležitost,“ dodává.

Prestižní je to podle něj natolik, že většina prodejců obětuje i velkou část Štědrého dne a bude mrznout u kádí s kapry, jen aby měli lidé pocit, že právě ten jejich kapr je ten nejčerstvější a nejvánočnější. S čerstvostí kaprů to ale lidé nemusejí přehánět. Kapr koupený na Štědrý den není podle slov Jiřího Coubala o nic čerstvější než kapr koupený několik dní před Vánoci.

„Obavy, že kapr koupený dva dny před Vánoci nebude během Štědrého večera dobrý, jsou zbytečné. Rybu stačí naporcovat, prosolit, lehce prokapat citrónem a zchladit a jeho chuť je výtečná i po dvou dnech,“ vysvětluje.

Lidem, kteří si půjdou kapra koupit, dává také užitečné rady. „Když lidé kupují naporcovaného kapra, měli by si dávat pozor na jeho čerstvost. Čerstvý kapr musí být lesklý a jeho maso pružné.“ Pružnost masa se zjistí tak, že se do něj píchne prstem a když se maso okamžitě vrátí do původního tvaru, je čerstvé.

Kupovat by měli lidé kapry také u prověřených prodejců, kde mají jistotu, že byli dobře vysátkovaní. „Měsíc před zabitím by měl být kapr na sátkách, kde už nepřijímá potravu a řádně se tím pročistí jeho vnitřnosti a zbaví se bahnitého zápachu. Když tomu tak není, je po bahně hodně cítit i na talíři. Rozhodně proto nedoporučuji kupovat si kapry od lidí někde v hospodě nebo u silnic,“ dodává Jiří Coubal.

Když si někdo koupí živého kapra, nemusí jej za každou cenu hned po příchodu domů porcovat. Kapr ve vaně je velkou potěchou dětí a Jiří Coubal v tom problém nevidí. „Určitě bych ho tam nenechával celý den, ale dát ho na pár hodin do studené vody opravdu není žádný problém.“

Problém nevidí ani v tom, když kapr ve vaně či cestou z nákupů lekne. „Lidé leklého kapra vyhazují. Tomu masu ale vůbec nic není a lidé ho mohou připravit úplně stejně, jako kapra čerstvě zabitého,“ ubezpečuje Jiří Coubal na závěr.