„Je v tom pěknej chaos, jezdí si jak chtěj….“ rozčiluje se na jedné z autobusových zastávek Marie Arnoldová, která denně dojíždí na Lada. Ostatní lidé na zastávce souhlasně přikyvují. Je půl čtvrté odpoledne, dopravní špička. Autobusová zastávka v centru města je přeplněná, stojí tu skupina asi třiceti lidí, rozčílených z toho, že autobus opět nejede.
„Mívá to zpoždění a je v tom zmatek.“ dodává Josef Ratay. „Je to hrozný,“ pokračuje Michal Bůžek, student obchodní akademie. I ten už postává na přeplněné zastávce se spolužáky pěkných pár desítek minut. Marně se snaží v jízdním řádu vyluštit, kdy má autobus jet. „Rozbíjejí se přístroje na placení, autobusy jsou přeplněné, samé zpoždění.“
Právě tyto problémy, které se týkají i tisíců dalších občanů, by měla vyřešit slibovaná optimalizace dopravy. Ale bude nový systém fungovat a jak dlouho? „Město by na to mělo šlapat, ale na občany oni nedají, dělají si, co chtějí,“ shrnuje další obvyklý názor Českolipanů Daniela Arnoldová. „A tuhle zas nejel vůbec autobus, pak čekáme tři čtvrtě hodiny na další,“ pokračuje paní Patočková se synem Jakubem.

Andrea Kolagenová opodál přikyvuje: „Mělo by to jezdit častěji.“
Jakub Patočka město naopak brání: „Můžou to být manýry přepravce a město je v tom nevinně.“
Optimální stav, kdy autobusy jezdí pravidelně a včas a kdy MHD navazuje na meziměstské spoje, slibuje město už od 1. března 2008. „Bude ve velké míře zavedeno takzvané taktování dopravy, dále byla zapracována například návaznost spojů na vlakové a autobusové spoje, budou posíleny spoje v ranních hodinách do průmyslové zóny ve městě a také obyvatelé okolních obcí pocítí značné posílení dopravy do svých obydlí,“ říká Kateřina Amrichová, tisková mluvčí radnice.
Řada cestujících ale dosud netuší, jaké spoje pojedou a jak to bude vypadat. Na řadě zastávek totiž pouhé dva dny před spuštěním nového systému nevisí nové jízdní řády.
Někde ovšem už nové jízdní řády jsou, ale cestující se v nich nevyznají. „To je tak totálně nepřehledné, vůbec se v tom nevyznáme. Proč alespoň nenapsali, jakému číslu autobusu odpovídá starý spoj,“ kroutí hlavou cestující, kteří zkoumají nový jízdní řád. „To je zmatek“ kroutí hlavou paní Slabinová, která se marně snaží vyluštit, kdy jí jede jaký spoj domů.
Problém v MHD je už letitý. A právní boj dvou znesvářených stran může občany České Lípy vyjít ještě hodně draho.
Zastupitelé na svém středečním jednání vyzvali starostku Hanu Moudrou, aby jim připravila podrobnou zprávu o sporech města s Vettem.
Zastupitel Petr Skokan chtěl vědět, kolik jeho kolegů obdrželo otevřený dopis Františka Homolky. Zvedla se naprostá většina rukou.
V diskusi pak dodali, že chtějí taktéž zprávu o tom, kolik soudních sporů, kde je město žalované, běží. Starostka Hana Moudrá odpověděla, že ví pouze o kauze s Remondisem, dodala ale, že možná neví o všech.