Obyvatelé většiny panelových domů na sídlišti Sever jsou už řadu let vystavení nebezpečí, že v případě požáru nebudou moci hasiči využít hydrantovou síť v jejich domech a případný požár tak napáchá zbytečně velké škody na majetku a v horším případě na zdraví a životech lidí. Hydranty i ostatní protipožární opatření jsou totiž v mnoha případech v naprosto nepoužitelném stavu.

Na katastrofální stav protipožárních opatření v domech jsme již dříve upozorňovali a oslovili jsme i hasiče, aby lidem poradili, co mohou v takovém případě dělat. Podle mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Ivy Michalíčkové stačí, aby se lidé obrátili na oddělení prevence hasičského záchranného sboru a jeho pracovníci zde pak provedou kontrolu.

„Při zjištění nedostatků mohou kontroloři uložit fyzickým osobám pokutu až 25 tisíc korun. Právnickým pak až do výše půl milionu,“ uvedla začátkem ledna Iva Michalíčková. Její radu vzali v potaz členové občanského sdružení Za klidný Sever a žádosti o provedení kontrol v deseti jednotlivých domech na sídlišti Sever připravili a odnesli je přímo vedoucímu oddělení prevence na hasičské stanici v České Lípě.

Zde se ale se zlou potázali. Takto sepsané žádosti odmítl vedoucí prevence Miloš Prošek převzít s tím, že kontrolu nebudou hasiči v žádném případě provádět v jednotlivých domech, ale u právnické osoby, která domy vlastní.

Deset žádostí o provedení kontroly jsme proto vzali znovu a společně s členkou sdružení Monikou Rejnartovou odnesli opět vedoucímu oddělení prevence českolipských hasičů.

Při rozhovoru s vedoucím preventistou hasičů Milošem Proškem jsme se dozvěděli, že hasiči na základě těchto žádostí skutečně nic kontrolovat nebudou.
„Na základě žádostí nějakého sdružení nebudeme v žádném případě kontrolovat každý dům. Nemůžeme suplovat povinnosti vlastníka domů. Jeho povinností je dbát na dodržování předpisů,“ uvedl.

Problém je ale v tom, že vlastník domů na Severu tyto předpisy nedodržuje. O tom vědí hasiči i samotný vedoucí prevence Miloš Prokeš. „My víme, jak to tam vypadá. Že ten stav je naprosto tristní,“ řekl. Na dotaz, proč to tam tedy nezkontrolují a neuloží nápravná opatření, odpověděl, že by to tímto způsobem nebylo systémové.

Systémová je podle vedoucího oddělení prevence kontrola nikoli jednotlivých domů, ale společnosti, která nemovitosti vlastní. „Nahlásíme předem kontrolu a pak namátkově zkontrolujeme jeden nebo dva domy,“ vysvětluje systém, jak hasiči kontrolují dodržování protipožárních opatření. „Budou nám muset doložit dokumentaci, jak provádějí vlastní kontrolní činnost.“

Taková kontrola podle jeho slov u společnosti Byty Česká Lípa už v roce 2005 nebo 2006 proběhla a vše bylo v pořádku. Na dotaz Moniky Rejnartové, jak je možné, že kontrolóři konstatovali, že je vše v pořádku, ačkoli je skutečnost úplně jiná, odpověděl: „To je pravda. My víme, že to tam není v pořádku. Nejen hydranty, ale zřejmě i spousta dalších věcí. Já osobně jsem ale tu kontrolu nedělal.“

Jak kontrola proběhla, už se asi nikdo nikdy nedozví a členové sdružení nedokázali prosadit ani novou kontrolu jednotlivých domů. To totiž není systémové a navíc žádostmi o kontrolu se hasiči zabývat nemohou. Na kontrolu by šli pouze v případě podané stížnosti a nikoli žádosti a už vůbec ne na domy, ale na společnost.

Stačilo se představit

Po tomto poznatku přišel pro vedoucího oddělení prevence šok. Dozvěděl se totiž, že společně s členkou občanského sdružení s ním hovoří i redaktor českolipského Deníku. Představili jsme se a podali znovu žádosti se slovy: „Provedete na základě těchto žádostí kontrolu v uvedených domech?“

Po krátkém váhání, skrývání se před kamerou a slovech, jak jsme jej uvedli v omyl tím, že jsme jej neinformovali, že jsme zástupci tisku, však obrátil a odpověděl, že kontrolu samozřejmě provedou, když občanské sdružení podá žádost, která bude mít správné náležitosti.

Pak se s námi již odmítl sám bavit a odvedl nás k řediteli územního odboru Česká Lípa Jiřímu Kunstovi. I zde jsme se dozvěděli, že takové žádosti jsou nesystémové a kontrolovat jednotlivé domy hasiči nebudou a to i přesto, že i samotný ředitel ví, že v domech na Severu jsou protipožární předpisy hrubě porušované.

Všechno jde, když se chce

Přislíbil však, že provedou kontrolu podle jejich systému, tedy že se předem objednají u společnosti Byty Česká Lípa a zkontrolují potřebné dokumenty o revizích a namátkově alespoň některé domy a když v těchto namátkou vybraných domech zjistí nedostatky, uloží majiteli domů nápravná opatření, která se budou týkat všech domů.

Zapotřebí podle ředitele není ani sepisování nových žádostí či stížností. Kontrolu provedou i na základě těch žádostí, které původně vedoucí prevence odmítl vůbec přijmout.

„Doufám, že kontrolu skutečně provedou a že jejím výsledkem bude náprava. S konstatováním, že je vše v pořádku, se v žádném případě sdružení Za klidný Sever nesmíří. V pořádku to totiž není. Vědí to všichni a jen před tím zavírají oči,“ konstatuje Monika Rejnartová ze sdružení Za klidný Sever s tím, že v boji za nápravu bude sdružení pokračovat nejen u hasičů, ale i u dalších úřadů.

„Připravujeme stížnosti například i na stavební úřad v jehož pravomoci je kontrola nemovitostí z hlediska stavebního zákona. I ten totiž v mnoha směrech podle našeho názoru společnost Byty Česká Lípa porušuje.“