Podobu obchodního centra na náměstí E. Beneše představila firma Crestyl, která má zájem odkoupit parkoviště u obchodního domu Banco. Obrátila se proto na výbor pro prodej nemovitostí. Ten ale záměr prodeje odložil na dobu, kdy bude hotový nový územní plán. O koupi parkoviště projevil zájem i českolipský podnikatel Vladimir Vladimirov.

Záměry firmy Crestyl

Společnost Crestyl zamýšlí v této lokalitě vystavět dvoupodlažní objekt s nákupní galerií. Jde o čtyři části spojené prosklenou pasáží. V místě parkoviště pak mají vzniknout podzemní garáže s dvojnásobnou kapacitou parkovacích míst oproti současnosti.

„Investice se pohybuje kolem miliardy korun, přinese i hodně pracovních míst,“ shrnul generální ředitel Omar Koleilat. Řekl také, že společnost by před otevřením nákupního centra dala do reklamy 35 milionů korun a očekávají, že centrum denně navštíví 3 500 lidí.

Objekt by byl vysoký deset metrů včetně římsy. Podmínkou je totiž zachování průhledu skrz pěší zónu podél aleje tak, aby z Hrnčířské ulice byla vidět secesní Unionka.

Skupina Crestyl působí na českém realitním trhu od roku 1996. V současné době se aktivně věnuje rozvoji více než sedmnácti lokalit po celé České republice s celkovou investiční hodnotou přesahující 1 miliardu eur.

Zastupitel Karel Tejnora připomněl deset let starou studii pro toto místo, která respektovala historický ráz města. „Toto jsou čtyři stodoly spojené průchody. Jestliže někdo investuje miliardu, musí mít jistotu její návratnosti. Tudíž hrozí, že obchodníci zvednou neúměrně marže,“ komentoval Karel Tejnora. Dodal, že podle jeho názoru je podobných budov po městě dost a v centru města jsou navíc nezastavěné parcely a proluky.

Záměr koupit parkoviště u Banca má další podnikatel. O koupi se zajímal také majitel obchodního domu Andy Vladimir Vladimirov.
Nejprve ale uvedl, že společnost Crestyl chtěla od něj OD Andy odkoupit. „Vyvíjeli na mě nátlak, že pokud neprodám Andy, postaví si obchodní dům naproti,“ řekl podnikatel.

Přiblížil také své plány do budoucna. „V roce 2011 plánujeme navýšit kapacitu o dvacet tisíc metrů čtverečních. Vše budeme financovat z vlastních peněz, bude to stát sto milionů,“ řekl a dodal, že díky samofinancování bude moci pronajímat prodejní plochy za cca 500 Kč ročně. Připomněl také, že parkoviště u Banca má cenu zlata. „Město tu ročně vybere asi 1,5 milionu za parkování. Za pět let bude cena tohoto místa podstatně vyšší,“ dodal.

Zastupitelé nakonec projednávání záměru prodeje parkoviště odložili do doby, než bude hotový územní plán města, který se nyní zpracovává. Stejné rozhodnutí už před nimi učinil i výbor pro prodej nemovitostí. Ten se už žádostí o odkoupení pozemku přímo v srdci České Lípy dvakrát zaobíral.
Nový územní plán České Lípy zpracovává firma Kovoprojekta Brno a bude hotový za dva roky. Schvalování bude předcházet řada připomínkování občany.