Posouzení a vyřešení dopravní situace v Okružní ulici na sídlišti Sever požadoval prostřednictvím interpelace zastupitel Miroslav Hudec. Zastupitelé uložili místostarostovi Janu Stejskalovi, aby situaci prověřil.

Miroslav Hudec upozornil na to, že děti, které chodí do tamní základní školy, nemají možnost bezpečně přejít silnici, protože tu chybí přechody pro chodce.
„Automobily tu nedodržují maximální stanovenou rychlost a ohrožují chodce,“ upozornil na další nešvar zastupitel.

„V současné době je na sídlišti Sever v ulici Okružní pět přechodů ve spodní části a v horní části jsou přechody dva. V západní části nelze z technických důvodů vytvořit přechod, neboť část chodníku je vedena pod úrovní vozovky,“ shrnul místostarosta Stejskal. Dodal, že všechny přechody na sídlišti Sever jsou umístěny tak, aby byla zajištěna bezpečnost žáků navštěvující Základní školu Sever minimálně jedním přechodem na každé vozovce.

„Dopravní propojení sídliště Lada a Sever se v současné době řeší přípravnými projektovými pracemi,“ doplnil místostarosta.

Ve zprávě, kterou předložil zastupitelům, se dále dovídáme, že každý nový přechod pro chodce se dle norem buduje v místě, kde za jednu hodinu přejde vozovku minimálně padesát chodců. Tento přechod musí být nasvětlen speciálními světly a musí mít pruhy pro nevidomé. Odhadovaný náklad na vybudování jednoho nového přechodu je cca 100.000,– Kč. „Z toho vyplývá, že přechody pro chodce se zřizují tam, kde je to z hlediska bezpečnosti nezbytné,“ komentuje místostarosta.

Ze zprávy je patrné, že se v letošním roce s vybudováním dalších přechodů pro chodce nepočítá. Závěr zprávy říká, že v průběhu roku 2009 zajistí odbor rozvoje majetku a investic dopravní průzkum z hlediska pohybu chodců a na základě toho bude provedeno případné doplnění dalších přechodů pro chodce.