Strom na Severu, jehož kmen měří v obvodu úctyhodných čtyři a půl metru, je však dle odhadu odborníků starý přibližně 140 až 170 let.
Topol, který mnoho místních obyvatel chápe jako dominantu svého bydliště a jen těžko by se s ním loučilo, ustanovilo město v roce 2006 památným stromem. Ještě před tím ale strom odborná firma neodborně prořezala a tím ho v podstatě zničila.

„Podobné stromy se musí prořezávat úplně jinak, než to firma před lety provedla. Větve se mají řezat u kmene. To se tady ale nestalo. Dělníci větve ořezali jen na krajích a jakoby korunu stromu zakulatili,“ vysvětluje jeden z nájemníků nedalekého panelového domu, který se problematikou údržby zeleně zabývá. „Na chvíli sice strom vypadal hezky, ale ve skutečnosti to bylo pro strom to nejhorší, co pro něj mohli udělat. Strom se tomuto zásahu začal bránit a ořezané větve začaly rychle dorůstat. Nyní jsou příliš těžké a hrozí, že pod jejich tíhou praskne kmen,“ pokračuje ve vysvětlování.

Ačkoli vedoucí pracovník, který na prořezávání stromu dohlížel, měl podobný názor, referentka veřejného prostranství odboru rozvoje města Ivana Bínová, která na místě byla také, je jiného názoru. „V době, kdy došlo k ořezání stromu, nebyl topol památným stromem. Vzhledem ke své mohutnosti, omezenému prostoru mezi panelovými domy a padajícími větvemi, což je pro topol typická vlastnost, musela odborná firma přistoupit k redukci koruny,“ napsala Ivana Bínová.

Uhnuté větve už dorostly natolik, že se už dotýkaly oken panelových domů, které stojí poblíž.
Také kvůli těmto větvím se lidé ozvali a městský úřad zajistil jejich odstranění. Včera v dopoledních hodinách přijela na sídliště specializovaná firma s vysokozdvižnou plošinou a ty nejvíce nebezpečné větve dělníci ořezali.
Do koruny stromu se však nedostali. K tomu je zapotřebí specializované firmy s horolezeckou technikou, na kterou letos ale nezbývají peníze. Město proto přistoupilo alespoň na částečné prořezání a dokončení plánuje na příští rok.