Nejmodernější středisko získají již brzy lidé s nemocnými ledvinami. Českolipská Nemocnice s poliklinikou chystá v příštím roce začít s rozsáhlou obnovou hemodialyzačního střediska a nefrologické ambulance, která si vyžádá investice za přibližně 35 milionů korun.

Současné prostory i vybavení slouží v neměnné podobě již 13 let a pokud by nemocnice s rekonstrukcí nezačala, je pravděpodobné, že by pacienti začali vyhledávat jiná modernější centra. Liberecký kraj si je jako zřizovatel této hrozby vědom a na obnovu střediska vyčlenil dvacet milionů korun. Dalších přibližně 15 milionů bude nemocnice hradit z vlastních prostředků.

Investovat několik milionů do plánované rekonstrukce nebude podle ředitele pro nemocnici riziko. „Nemocnice vykazuje kladné hospodaření a v příštích letech by se vynaložené prostředky měly vrátit.“

Samotné práce by měly začít v druhé polovině příštího roku. „Zatím se nabízejí dvě varianty obnovy. Buď proběhne kompletní rekonstrukce stávajících prostor nebo se nové hemodialyzační středisko vybuduje takzvaně na zelené louce,“ říká ředitel českolipské nemocnice Marcel Zhorný. Po dokončení modernizace bude středisko vybavené novými technologiemi pro dialýzu a zvýší se počet lůžek.

Odbornou zdravotní péči zde vyhledává padesát trvale dialýzovaných pacientů, a to nejen z našeho regionu, kteří třikrát až čtyřikrát týdně musí projít dialyzačním procesem. Středisko však využívá také například řada turistů, kteří především v době letních dovolených navštěvují náš region.

Za loňský rok středisko poskytlo 6 858 hemodialýz, z toho bylo více než osmdesát akutních výkonů. „Rekonstrukce zajistí, že řada pacientů ze spádové oblasti, kteří navštěvují jiná konkurenční a modernější zařízení, se opět stane pacienty naší nemocnice,“ podotýká mluvčí NsP Petr Pokorný.