Žáci devátých tříd základních škol při rozhodování o svém budoucím povolání dlouhodobě dávají přednost oborům, které nejsou technické. Aby v kraji byl dostatek absolventů technických oborů, rozhodl se krajský úřad více propagovat tyto studijní obory.
Pomoci zvýšit počet techniků má projekt TECHyes. Náměstek hejtmana Petr Doležal informoval o prvních výsledcích tohoto projektu, který má přitáhnout absolventy 9. tříd základních škol k technickým oborům středních škol. Zároveň nastínil další způsoby a propagaci technických oborů.
„Působení kampaně v zásadě zatím není dlouhodobé, zvolna se však v rámci kraje stává celospolečenským tématem pozitivně vnímaným veřejností,“ uvedl Petr Doležal.
„Každopádně je možné podle zájmu o studiu konstatovat, že tradiční technické obory (strojírenské a stavební) nezaznamenaly oproti oborům „více populárním“ oproti loňsku zásadního poklesu. Problémy mají kupodivu na některých školách tzv. službové obory, v letošním roce se zatím příliš nedaří oborům zemědělství, zpracování skla a textilu,“ doplnil s tím, že Liberecká kraj bude schopen, pravděpodobně i ve více oborových třídách, otvírat obory zedník, malíř, truhlář, což v některých krajích prakticky není téměř možné.
Tradičně silné podle Petra Doležala zůstávají obory elektro-slaboproud, elektronika, počítačová technika a automechanik, otvírají se však i nové obory, například autolakýrník a opravář jednostopých vozidel na IŠ v Lomnici nad Popelkou.
Kampaň na podporu technického vzdělávání podle Luboše Marka, ředitele agentury WERBUNG BOHEMIA, která celý projekt zpracovává, bude pokračovat několika směry. Internetový portál www.TECHyes.info, který odstartoval před půl rokem, se má čile k světu.
V minulém měsíci jej navštívilo na 900 lidí a navíc bude postupně nabízet další služby zejména pro mladé. Je tištěn i v papírové podobě a distribuován do škol.
Také se na základních postupně školách uskuteční Dny techniky a dojde k zintenzivnění spolupráce s podnikatelskými subjekty a jejich většímu zapojení do kampaně. V tomto ohledu byly náměstkem hejtmana osloveny některé firmy v regionu, spolupráci přislíbily například ELMARCO s.r.o., Bombardier Transportation Czech Republic a.s., a další.
„Technické ukázky pro všechny žáky i jejich rodiče předvedeme na velké akci nazvané Technika ve městě, která se uskuteční v Liberci 20. června,“ prozradil Petr Doležal.
Nedávná anketa, kterou uspořádal Deníku mezi žáky devátých tříd, potvrzuje trend, kdy děti všeobecně nemají zájem o takzvaná černá řemesla. Z jednatřiceti oslovených žáků si vybral pouze jeden obor automechanik, další dva pak umělecká řemesla.
Nedostatek techniků je na Českolipsku dlouhodobým problémem. „Nabídka volných pracovních míst u tzv. černých řemesel dlouhodobě převyšuje poptávku,“ uvedla tisková mluvčí českolipského úřadu práce Marcela Ottová.
Na Českolipsku je tradičně široce zastoupena kovovýroba. Zaměstnavatelé volají po vyšším počtu absolventů, kteří by se věnovali profesím jako obráběč kovů, zámečník či mechanik strojů a zařízení.