Světová hospodářská krize už zasáhla všechna odvětví a v problémech se zmítají i společnosti, které se zabývají odpadovým hospodářstvím.
Obchod s tříděným odpadem se pro ně stává nevýhodný. Zatímco ještě v loňském roce dostávaly tyto společnosti od svých odběratelů tříděného odpadu zaplaceno, nyní musí platit ony. Týká se to i společnosti Compag, která působí v Mimoni, Stráži pod Ralskem, Jablonném v Podještědí a Novém Boru.

Ve všech těchto městech učila firma i vedení měst třídit odpad a není se čemu divit. Plastové lahve, sklo a papír nemusely putovat na skládky a dále se využívaly. Společnost Compag na třídění vydělávala slušné peníze a odměnou pro města byla nižší cena, kterou platila za svoz komunálního odpadu. Ani obyčejní lidé na tom netratili. Například v Novém Boru město přimělo lidi k třídění slevou na poplatku.

Tomu všemu může být nyní konec, což potvrzují i slova jednatele společnosti Compag Jiřího Blechy. „Ještě v loňském roce jsem za tunu plastu dostávali od odběratelů až dva a půl tisíce korun. V říjnu se začali objevovat problémy a odběratelé od nás tříděný odpad pomalu přestali za těchto podmínek odebírat a byli jsme rádi, když jsme se vytříděného odpadu zbavili u jiných firem za mnohem horších podmínek,“ vysvětluje Jiří Blecha. „Nyní nám přišly dodatky ke smlouvám, kde stojí, že například za plasty už nebudeme dostávat nic a navíc za jejich odvoz budeme platit tisícovku za tunu,“ dodává.

Rozdíl na jedné tuně vytříděných plastů tak pro společnost činí více než tři tisíce korun. Tuto obrovskou ztrátu ale samozřejmě nebude chtít nést na svých bedrech. Ročně totiž vytřídí lidé neuvěřitelné množství odpadu a ztráta společnosti by se počítala v milionech korun.

Jen vytříděného plastu svezou pracovníci společnosti Compag měsíčně pětadvacet tun, což představuje téměř stotisícovou měsíční ztrátu. Velmi podobné je to i u vytříděného papíru. Toho z barevných kontejnerů odvezou měsíčně ještě o patnáct tun více než plastů. Ani za ten už nedostávají ani korunu a navíc za jeho odvoz musí platit. Vydělávají už pouze na skle, za jehož odvoz ještě nějaké peníze dostávají. V době krize a krachování sklářských podniků ale není daleko den, kdy se i za odvoz a likvidaci skla bude platit.

Ztráty tak jsou skutečně veliké a do budoucna budou ještě větší. Ve společnosti Compag proto připravují nové smlouvy s městy, která budou muset platit více. Jednání jsou ale teprve na začátku. To potvrzuje i místostarosta města Mimoň Stanislav Baloun. „O vzniklé situaci už nás společnost Compag informovala. Budeme se snažit vyjednat co nejlepší podmínky pro město,“ uvedl. Velmi podobně mluvila i Jitka Kopčáková z oddělení správy technických služeb a komunálního odpadu městského úřadu v Novém Boru.

Zde to budou mít ještě trochu komplikovanější. Nový Bor je totiž v třídění odpadu na špici mezi městy Libereckého kraje, čehož zde docílili i slevou na poplatku pro lidi, kteří odpad poctivě oddělují. Nejenže nyní mají nižší příjmy z poplatků, ale navíc budou muset platit vyšší ceny společnosti, která odpad sváží. A že se ceny zvýší, je jisté. Odpad se svážet musí a s milionovou ztrátou to žádná firma dělat nebude.

Lidé ale zatím mohou zůstat klidní. Poplatky za svoz odpadu se pro ně v nejbližších dnech zvyšovat nebudou. V platnosti je totiž zákon, který stanovuje horní hranici poplatku na pět set korun ročně na občana a většina měst už je právě na této hranici. Ve hře je ale opět i novela zákona, kterou už zákonodárci několikrát shodili ze stolu, a ve které se říká, že poplatek za odpad budou moci města za určitých podmínek zvýšit až na dvanáct stovek.