Ze dvou křižovatek kruháky

Semily – Dvě klasické křižovatky v ulici Brodská a Bořkovská v Semilech se změní na kruhové objezdy. Stavba by měla začít na přelomu srpna a září a skončit do konce roku. Stavební práce přitom výrazně zasáhnou do dopravy po městě. Jde o první etapu průtahu, o který Semily usilují už padesát let. Liberecký kraj dá na rekonstrukci 40 milionů Kč. Dalších 3,6 milionů pak půjde ze Semil, a to na chodníky, cyklostezku, veřejné osvětlení a částečnou úpravu veřejné zeleně.

Obnova sídliště pokračuje i letos

Turnov – V pondělí 17. července začne už pátá etapa regenerace panelového sídliště u vlakového nádraží. Stavební práce se dotknou především Studentské ulice. Půjde o rekonstrukce komunikací, chodníků, veřejného osvětlení, mobiliáře a zeleně. Pro bezbariérový přístup pro vozíčkáře a maminky s kočárky bude u stávajícího schodiště nově zbudována samostatná najížděcí rampa. Zvýší se i počet parkovacích míst pro osobní automobily. Práce budou probíhat do 15. září. 

Nová zdravotnická škola v Lípě?

Česká Lípa – Liberecký kraj začal připravovat zřízení střední zdravotnické školy v České Lípě. V této části kraje žádná není a její otevření by pomohlo podle krajského náměstka pro školství Petra Tulpy zajistit dostatek sester a ošetřovatelů pro českolipskou nemocnici. „Je zde velká poptávka po zdravotních sestrách. Škola jako taková to úplně nezachrání, ale myslíme si, že u každé velké nemocnice, která se blíží k obratu kolem jedné miliardy, střední zdravotnická škola patří,“ řekl Tulpa. Zatím ale není jisté, zda škola opravdu vznikne. Její zřízení bude kraj teprve schvalovat, rozhodující slovo ale bude mít ministerstvo školství. Podle Tulpy chce kraj podat žádost ještě letos. V kraji jsou dvě střední zdravotnické školy, v Liberci a Turnově. Zájemci o studium z Českolipska si ale většinou vybírají školy buď v Ústí nebo v Mladé Boleslavi, které jsou pro ně dopravně dostupnější.