„Získali jsme dlouhodobé zakázky a od září jedou linky na automatickou výrobu skla opět na plný výkon, proto potřebujeme doplnit stav obslužného personálu,“ potvrdil generální ředitel firmy Crystalex CZ Tomáš Januš s tím, že se Crystalexu podařilo včas nastartovat obchod tak, že v létě fungovala jeho výroba už téměř na dvě třetiny běžného výkonu.

Jelikož přes 90 procent produkce Crystalexu CZ míří do více než 70 zemí světa, tak propad zakázek v souvislosti s koronavirem pocítil jako všechny exportní firmy. „Crystalex se chce více zaměřit na český trh a tuzemským zákazníkům trochu připomenout, že výrobky z novoborské sklářské společnosti mají světovou kvalitu,“ připomněl Tomáš Januš.

Crystalex CZ je největší český výrobce nápojového skla v ČR.
Firma Crystalex stěhuje do Nového Boru technologii i specialisty z Moravy

Nové zaměstnance shání sklářská společnost i na oddělení dekorování skla. Během léta se totiž z jejího závodu v Karolince přesunuly do Nového Boru dvě technologie zušlechťování skla: poloautomatické broušení a jedinečná technologie nazvaná pantograf, která vytváří dekory na skle leptáním.

Tento druh dekorování se v novoborském sklářském podniku nikdy nepoužíval. Pantograf zatím běží ve zkušebním režimu, pro zajištění obsluhy je potřeba navýšit stav o 15 zaměstnanců. „Tento způsob dekorace má svá specifika. Velice záleží na přesném dodržení postupu, ale pracovníci musí také získat určitou zručnost,“ poznamenal Januš.

Ze 160 let staré sklárny na Vsetínsku podnik přesunul do Nového Boru kromě linek a nástrojů zároveň i několik odborníků na tyto technologie, dosud používané jen v moravském závodě.

Pomohou s propagací

Nábor nových pracovníků přivítal novoborský starosta Jaromír Dvořák. „Dobrá práce managementu Crystalexu je jednou z mála radostných informací, které v poslední době slyším. Je pro nás důležité, že se život nezastavil, že mají lide možnost práce a slušného výdělku. Nemůže přece celý stát žít na dluh,“ komentoval starosta města Dvořák zájem sklářského podniku zaměstnat desítky lidí.

Nápojové sklo vyrobené skláři z Crystalexu v Novém Boru i letos zaujalo na „Ambiente“ ve Frankfurtu nad Mohanem.
FOTO: Nápojové sklo z Crystalexu v Novém Boru zaujalo na veletrhu

Podle něj město chce v této složité době všem sklářským firmám alespoň pomoci s propagací „Nejsme všichni nemocní, české sklo na Novoborsku žije!“ prohlásil a zdůraznil, že Nový Bor je s Crystalexem dlouhá léta spojen doslova „pupeční šňůrou“. „Důležité pro všechny obyvatele je, aby současný rozvoj firmy dál pokračoval,“ řekl Dvořák.

Podle odborníků Crystalex vyvažuje v regionu nebezpečně velkou závislost na automobilovém průmyslu. A díky fungující velké sklárně má Českolipsko za posledních pět let nejnižší nezaměstnanost v kraji.

Tržby přes miliardu
Crystalex CZ Nový Bor je největší domácí výrobce nápojového skla. Jeho produkci dominují odlivky, kalíšky, doplňkový sortiment stolního skla pro domácnosti či hotely. Patří v tomto oboru i mezi přední světové výrobce. Díky proslulým ochranným známkám Bohemia Crystal a Bohemia Glass míří 90 % produkce na export do téměř 80 zemí světa. Loňské tržby přesáhly hranici 1 miliardy korun. Současný majitel koupil novoborský závod v roce 2009 a obnovil výrobu. Zaměstnává aktuálně 650 lidí.