Ze 32 sledovaných koupališť a přírodních nádrží v kraji jich nevyhovuje devět, sdělila dnes ČTK mluvčí Krajské hygienické stanice v Libereckém kraji Zuzana Balašová.

Nejhorší je situace v Chrastavě na Liberecku a v nádrži Horka ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku, ta ovšem neslouží ke koupání, využívají ji pro vodní lyžování. V obou nádržích neodpovídá podle Balašové voda hygienickým požadavkům a podle hygieniků hrozí akutní poškození zdraví. Rozbory vody tam prokázaly znečištění fekáliemi.

Vhodná ke koupání však není voda ani na dalších sedmi místech v kraji. Kvůli hrozícím zdravotním rizikům nedoporučují hygienici koupání ani na koupalištích v Českém Dubu, Hejnicích, Hořeních Pasekách, Mimoni, Novém Boru, Tanvaldu a Jablonci nad Jizerou. Koupání podle Balašové nelze doporučit hlavně citlivým jedincům, jako jsou děti nebo těhotné ženy či osoby s oslabeným imunitním systémem.

Zhoršená je od začátku sezony i voda v Máchově jezeře, důvodem je stejně jako v minulých letech zvýšený výskyt sinic. Voda je jen mírně zhoršená, citliví jedinci by ale mohli mít po koupání problémy, hygienici proto doporučují osprchovat se čistou vodou.

Máchovo jezero trápí sinice už léta. Radnice, která má jezero od letošního roku v pronájmu, chystá ve spolupráci s CHKO Kokořínsko na podzim jeho vypuštění a velký výlov ryb a také odbahnění Dokeské zátoky, což by mělo kvalitu vody zlepšit.

Kvalitu vody kontrolují pracovníci hygienické stanice letos v létě pravidelně na 32 vodních plochách. Kromě koupališť se testuje také voda z přehrad Harcov v Liberci a Mšeno v Jablonci nad Nisou. Tam letos zatím žádné nedostatky nezaznamenali. Dobrá je zatím voda i v Hamru na Jezeře, kde se s minulých letech vždy potýkali se sinicemi a loni a předloni tam museli o prázdninách zakázat koupání.