O výstavbu výrobních podniků ve Cvikově mají zájem další investoři. Alespoň trochu by se tak mohla zlepšit neutěšená situace na trhu práce. Vyrábět by se tu mohly například součásti na sluneční elektrárny. „O pozemky ve Cvikově projevila zájem společnost, která se zabývá výrobou fotovoltaických článků,“ potvrzuje starosta Cvikova Ivo Čeřovský. „Kromě výroby těchto článků by tu tato firma chtěla postavit i velkou solární elektrárnu,“ dodal.

Problém je ale v tom, že město nemá firmě co nabídnout. Plánovaná průmyslová zóna zde totiž nebude. Původně měla vyrůst na pozemcích za čerpací stanicí na okraji Chráněné krajinné oblasti Lužické hory. Proti tomu ochránci protestovali, a ačkoli se zdálo, že město a správci CHKO najdou společnou řeč a dospějí ke kompromisu, průmyslová zóna stejně na těchto pozemcích stát nebude.

Do hry totiž vstoupil na popud jednoho z místních občanů i Pozemkový fond a jak se brzy ukázalo, na pozemcích se výrobní haly stavět vlastně vůbec nesmí. Pozemky totiž město získalo v lednu roku 2004 od pozemkového fondu přednostně před ostatními zájemci a navíc bezúplatně, což samozřejmě není jen tak.

„Ze zákona na přednostní a bezúplatný převod pozemků mají obce nárok za podmínky, že pozemek bude sloužit k bytové výstavbě či k výstavbě veřejně prospěšných staveb, což musí být v době převodu uvedené i v územním plánu města,“ vysvětlil mluvčí Pozemkového fondu České republiky Michal Bureš. „Výrobní halu za veřejně prospěšnou stavbu považovat rozhodně nelze,“ dodal.

S tím nemůže vedení radnice jinak než souhlasit a smířilo se proto s tím, že na těchto pozemcích výrobní haly stát nebudou.

Ručník do ringu se ale vedení města hodit nechystá. „Připravujeme změnu územního plánu. Budeme se snažit najít jiné pozemky, které bychom mohli investorům nabídnout,“ říká starosta Ivo Čeřovský. Když to podle jeho slov nejde na jedné straně silnice, kde je CHKO, tak to musí jít na straně druhé. „Vlastních pozemků příliš nemáme, ale budeme hledat i jinde, kde pozemky vlastní soukromí majitelé. Nezaměstnanost roste a nemůžeme si dovolit odmítat investory, kteří chtějí zaměstnávat stovky lidí,“ dodává starosta.

Nabízet se město firmám pokouší i staré opuštěné tovární haly, kterých je ve Cvikově také dost. O ty ale firmy zájem nemají.